Uzrok ljudski faktor

Požar u Banjaluci ugašen, vatra u Neumu se nekontrolisano širi

  • Извор: АТВ
  • 04.08.2022. 18:39

Banjalučani za sada mogu da odahnu, aktivnih požara nema. Ugašen je i onaj u Vrbanji. Dim koji se vidi u tom području je od panjeva koji su u centru požara i koji mogu da gore danima, objašnjava komandir banjalučke Vatrogasne brigade. Miroslav Malinić kaže da su i dalje u pripravnosti. I ovdje je, čini se, u pitanju ljudski faktor.

"U prvom momentu ono što smo uspjeli da procjenimo, tu je zahvaćena površina bila 50 hektara i tu je izdanačka šuma hrasta i bukve, visoka šuma hrasta i bukve, izdanačka šuma bora i borovca. Zato što je požar trajao više dana, mi smo morali svoje snage da mijenjamo, tako da je bilo angažovano 60-ak ljudi iz Vatrogasne brigade", kaže Malinić.

U pomoć im je jutros oko pola šest stigao i Helikopterski servis Republike Srpske. U 23 leta izbacili su 20 tona vode. Stigli su u Vrbanju nakon gašenja požara u Trebinju. Ovih dana i njima su pune ruke posla.

"Imali smo medicinsku evakuaciju iz Trebinja, onda su nas zvali sinoć, pa smo otišli da gasimo požar. To je blizu granice sa Crnom Gorom, dosta nepristupačan teren, voda nam je poprilično daleko i požar je daleko većih razmjera, nego što je to ovaj na području Banjaluke. Pratimo situaciju, na vezi smo s vatrogasnim jedinicama i Civilnom zaštitom, tako da ćemo praviti prioritete i ići ćemo tamo gdje bude bilo neophodnije", rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Srpske.

Gori i u Neumu. Vremenski uslovi vatrogascima ne idu na ruku.  Stanovništvo i objekti nisu ugroženi. Ranije je vatrena stihija progutala mnoga poljoprivredna dobra. 

Nije bilo moguće odbraniti. Požar već danima traje. Borba sa jakim vjetrom, visokom temperaturom i vatrenom stihijom postaje sve teža. 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм