Прогноза

Познати метеоролог најавио снијег

  • Извор: АТВ
  • 06.11.2023. 10:50

Марко Чубрило, познати метеоролог из Србије, чије се прогнозе цијене у региону, па и Босни и Херцеговини, у најновијој прогнози најавио је долазак снијега.

"У понедјељак и у уторак релативно топло, док се у уторак послијеподне очекује наоблачење са кишом, мјестимично уз захлађење. Средином недјеље хладније, на југу региона уз падавине. Крајем недјеље даље захлађење уз могуће обилније падавине, а уз пад температуре у вишим областима могућ снијег. Послије 12. новембра осјетно хладније", навео је он на Фејсбуку и додао:

"Данас ће се преко региона великом брзином премијештати хладан фронт који доноси олујан, на ударе и оркански вјетар, кишу, пљускове, грмљавину, а локално може бити и туче/града. Иза фронта атмосфера полако у смиривању, док ће вјетар ослабити на умјерен до појачан али без олујних удара. У понедјељак промијењиво облачно, понегдје уз пролазну кишу и релативно топло".


Колапс у Бањалуци због новог режима саобраћаја

Колапс у Бањалуци због новог режима саобраћаја

Како прогнозира југозападни вјетар у даљем слабљењу и у окретају на западни и сјеверозападни смјер. Дневни максимум од +14 до +21 степен Целзијуса.

"У уторак пријеподне углавном суво, затим се очекује наоблачење које ће условити појаву кише, а на југу може бити и грмљавинских пљускова. Падавине неће бити овако интензивне и неће им претходити олујан јужни вјетар. У ноћи ка сриједи и у сриједу током већег дијела дана над средишњим, јужним и југоисточним предјелима облачно и хладније уз кишу, док ће на сјеверу и западу бити облачно уз појаву слабе кише понегдје. Почеће да дува слаб до умјерен, сјеверозападни вјетар доносећи захлађење тако да ће се у сриједу максимуми кретати од +8 до +16 степени Целзијуса", прогнозира Чубрило.

"У четвртак послије хладног, мјестимично и магловитог јутра током дана мало до умјерено облачно и углавном суво уз слаб вјетар, док ће дневни максимум бити сличан оном у сриједу. Петак доноси краће отопљење али се послијеподне очекује ново, јаче, погоршање које ће нас вјероватно пратити и за сљедећи викенд", додаје он.

Око овог датума се симулира даље, јаче, захлађење те би се за наредни викенд максимуми могли кретати од +4 до +9 степени Целзијуса, што је испод просјека за тај дио новембра док би на планинама преко 800 метара надморске висине било услова за снијег.

"Стабилизација и разведравање су могући око 15.11. али би тада јутра била хладна уз минимум од -7 до +2 степена Целзијуса, док би се максимуми кретали од +5 со +10 степени Целзијуса. Сумирано, послије олујног налета, од средине седмице полако али сигурно улазимо у другачији тип времена која ће све више личити на касно јесење. Више неће бити олујних удара јужног вјетра, док би крајем сљедеће недјеље уз даљње захлађење у брдско-планинским предјелима региона могло бити и снијега", каже метеоролог.


Нови режим саобраћаја: Може и по пјешачој стази, ако не може по цести

Нови режим саобраћаја: Може и по пјешачој стази, ако не може по цести

Објаснио је да су ови подаци и процјене резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.