Hram Hristovog Vaskrsenja

Praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika: Prebilovci mjesto vaskrsenja

  • Извор: СРНА
  • 06.08.2023. 13:01

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima danas je obilježen praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, koji je ustanovljen na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima, nadomak Međugorja.

U prisustvu velikog broja vjernika iz cijele Hercegovine i regiona, Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom naglasio je da je cijela Crkva sazdana na mučenicima.

"Naši mučenici su stradali na putu vjere i odanosti Crkvi. Nisu izgubljeni njihovi životi. Mnogi su mislili 1941. kada su ih u jame bacali da će biti zasvagda zaboravljeni. Gle čuda, oni su vaskrsli iz tih dubina i danas ih slavi čitava Crkva Božija. Njihovi primjeri su i nama danas inspiracija da moramo i mi biti u svoje vrijeme svjedoci Božiji, kako ovdje u Hercegovini tako i na svakom mjestu", rekao je mitropolit Hrizostom.

Mještani Karanovca dali Stanivukoviću žuti karton

Mještani Karanovca dali Stanivukoviću žuti karton

On je podsjetio da je godinama branjeno i zatirano sjećanje na mučenike prebilovačke i sve druge na brojnim stratištima.

"Gospod nije dao da bezbožnici za sva vremena zatru sjećanje na naše žrtve i naše mučenike. Došlo je vrijeme da se svih njih sjećamo i da ih slavimo kao mučenike. Crkva je danas ukrašena, jer su oni slava i ponos Crkve, jer su svojim životima posvjedočili vjeru u Hrista Gospoda", rekao je mitropolit Hrizostom.

Vladika Dimitrije zahvalio se svima koji su danas bili u Prebilovcima, te pozvao vjerni narod da pomogne u izgradnji konaka kod prebilovačkog hrama.

"Treba da izgradimo konak kako bi nas u narednim godinama imao ko dočekati ovdje, monasi ili monahinje. Daj Bože da to tako bude", poručio je vladika Dimitrije.

Preko Alpa i Ardena: Golubica Zdravka Nikolića od Pariza do Tuzle doletjela za 25 sati

Preko Alpa i Ardena: Golubica Zdravka Nikolića od Pariza do Tuzle doletjela za 25 sati

Vladika novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog, poručio je u besjedi da su Prebilovci mjesto Vaskrsenja i mjesto gdje je Nebo otvoreno.

"Hristos je iz jama vadio nevinu djecu, žene i ljude koji su u bezdan bacani kao u usta zveri. Zlo ih je bacalo u dno, a svetlost Vaskrsloga Hrista ih je izbavila i uznijela na nebesa. Bačeni su na dno, a oni su na najvišoj visini u svjetlosti i čekaju nas da im se pridružimo", rekao je vladika Ilarion.

On je naveo je da je hram u Prebilovcima, od mjesta od koga svi okreću glavu, postao mjesto u koje svi hrle.

"Ovo je mjesto gdje možemo Boga da dodirnemo i osjetimo da je on dobar", rekao je vladika Ilarion prenijevši vjernom narodu pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Vladika Ilarion je poželio da zajedništvo u Crkvi bude sve veće i da se sve više prevazilaze podjele među narodom.

Slovenija u narandžastom zbog nevremena

Slovenija u narandžastom zbog nevremena

Obilježavanju praznika Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika prisustvovao je veliki broj vjernika iz Hercegovine i regiona, kao i veliki broj visokih zvanica među kojima i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljubica Miljanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milica Ijačić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i mnogi drugi.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima, nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Vučić: Nikada nećemo zaboraviti djecu ubijenu na Petrovačkoj cesti

Vučić: Nikada nećemo zaboraviti djecu ubijenu na Petrovačkoj cesti

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol Vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svoga vječnog ognjišta.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?