Vlada Republike Srpske

Predložene mjere za jačanje bezbjednosti u školama u Srpskoj

 • Извор: АТВ
 • 01.06.2023. 15:31

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 23. sjednici u Banjaluci, Informaciju o stanju bezbjednosti sa prijedlogom Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.

Predložene su mjere za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj. Mjere koje su predložene odnose se na sljedećih 11 prioriteta: unapređenje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja, poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova, prikupljanje podataka o nasilju i u vezi sa prevencijom nasilja, te praćenje promjena tokom vremena, sprečavanje nasilja unapređenjem nastavnog plana i programa, kadrovsko jačanje stručne službe, rad s nastavnicima, vaspitačima u đačkim domovima, stručnim saradnicima i direktorima, unapređenje programa za prevenciju nasilja, uključivanje roditelja u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, uključivanje zajednice u aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja, provođenje medijske kampanje o prevenciji nasilja u školama, analiza, te praćenje stanja i ocjena pristupa u borbi protiv nasilja. 

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture formiraće se interresorni tim na nivou Vlade Republike Srpske, koji će činiti predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva pravde, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstva porodice omladine i sporta.

Zadatak interresornog tima je da vrši koordinaciju aktivnosti tokom sprovođenja mjera utvrđenih Programom mjera kako bi se unaprijedio protok i razmjena informacija u vezi vršnjačkog nasilja između nadležnih ministarstava.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da pored redovnih aktivnosti, koje preduzima u okviru svoje resorne nadležnosti u cilju jačanja bezbijednosti u školama, dodatno djeluje u pravcu stvaranja stimulativnog i sigurnog okruženja za svu djecu, saopšteno je iz Vlade Srpske nakon sjednice.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija zadužena su da u skladu sa raspoloživim sredstvima u Budžetu za 2023. godinu, obezbijede sredstva za finansiranje prioritetnih mjera kao i da u kontinuitetu planiraju posebne pozicije u budžetu namijenjene za finansiranje mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.

Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava sprovodi aktivnosti na poboljšanju materijalno-tehničkih uslova u školama i đačkim domovima, u skladu sa usvojenim Programom mjera. 

“Sve naprijed navedeno govori o potrebi dodatnog djelovanja na suzbijanju i sprečavanju nasilja na svim nivoima društva, počevši od škole i porodice. Odnosi između nastavnika i učenika, načini poučavanja, mjere sigurnosti, uključenost roditelja u školski život djece, kao i odnosi među učenicima oblikuju školsko okruženje i klimu u kojoj se učenici vaspitavaju i obrazuju”, poručeno je iz Vlade Srpske.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.