U 72. godini

Preminuo general Spasoje Orašanin

  • Извор: Агенције
  • 02.08.2023. 15:30

General Spasoje Orašanin, rođeni Sokočanin (72) preminuo je juče u Urgentnom centru Srbije nakon nakon što je svojom dačijom udario u parkirani kamion na Novom Beogradu u blizini groblja na Bežanijskoj kosi.

Sahrana će se obaviti u petak 4. avgusta u rodnim Žljebovima, opština Sokolac. Vrijeme sahrane će biti naknadno saopšteno.

General Spasoje Orašanin, rođen je 14. maja 1951. godine u selu Žljebovi, opština Sokolac.

Završio je osnovnu školu 1966. i gimnaziju 1970. u Vlasenici, Vojnotehničku akademiju kopnene vojske – smjer mašinski u Zagrebu 1975. godine i stekao zvanje diplomiranog inženjera mašinstva, i specijalističke studije na Visokim vojnotehničkim školama kopnene vojske u Zagrebu 1988. i stekao akademski stepen specijaliste iz stručne discipline klasičnog i raketnog naoružanja.

Proizveden je u čin poručnika tehničke službe 1975. godine, a unaprijeđen u kapetana 1978, kapetana prve klase 1982, majora 1986., potpukovnika 1991, pukovnika 1995. i general-majora 28. juna 1997. godine (vanredno). Obavljao je dužnosti: načelnik tehničke službe u pješadijskom puku u Sarajevu, komandir tehničke čete u kasarnskom organu 4. pješadijske divizije u Sarajevu, konstruktor – tehnolog u Tvornici mašina i hidraulike u Mašinsko-metalurškom kombinatu „Bratstvo“ Pucarevo, vojni kontrolor u Radnoj organizaciji namjenske proizvodnje „Bratstvo“ za kontrolu kvaliteta i pouzdanosti sredstava naoružanja i vojne opreme, vojni kontrolor u Radnoj organizaciji namjenske proizvodnje „Pretis“ u Vogošći – Sarajevo u organu za kontrolu kvaliteta i pouzdanosti sredstava naoružanja i vojne opreme, načelnik Odjeljenja za razvoj  sredstava naoružanja i bojne opreme, standardizaciju i metrologiju u Vojnoprivrednom sektoru Republike Srpske, načelnik Uprave za vojno-privrednu djelatnost Ministarstva odbrane Republike Srpske i direktor Direkcije za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske (ujedno i pomoćnik ministra odbrane za vojnoprivrednu djelatnost) u Zvorniku i Banjoj Luci.

Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge i Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima.

Učestvovao u ratu od 4. aprila 1992. do 14. decembra 1995. godine na dužnostima u Ministarstvu odbrane Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: