Nakon teške bolesti

Preminuo Mirko Grbešić, vlasnik Mepasa i Saponije i jedan od najbogatijih Hercegovaca

  • Izvor: Agencije
  • 23.08.2022.17:22

Mirko Grbešić, uspješni preduzetnik u BiH i Hrvatskoj, preminuo je u 62. godini nakon teške bolesti.

Grbešić je bio vlasnik Mepasa, Brodomerkura, Saponije, Koestlina, prodajnog centra SMT…

On je 1989. godine osnovao firmu Mepas d.o.o., koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini.

Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. 1995. dovršena je zgrada Mepasa s velikim skladišnim prostorom u Širokom Brijegu, nakon čega se kompanija širi. Skladišni prostori osigurani su i u Sarajevu, Tuzli te Banjaluci.

Godine 1998. je za 20 miliona njemačkih maraka, što je tada bio prilično velik novac, kupio osječku Saponiju, piše Jabuka.tv.

Nakon toga je postao vlasnik bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obavezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je bila vrijedna 20 miliona eura.

2000. godine Mepas otkupljuje i kompaniju metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je takođe postao vlasnikom Maraske (kasnije prodane Stanić grupi) i Brodomerkura.

2012. je u Mostaru otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100 hiljada kvadratnih metara a nosi naziv Mepas Mall. Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Evropi.

U njemu su prisutni CineStar multiplex, McDonald’s, New Yorker, te druge svjetske poznate robne marke koje još nisu ušle na tržište BiH, uz restorane, trgovine i kafiće koji su dio sadržaja prodajnog centra.

Bio je poznat i kao veliki prijatelj sportskih klubova u Širokom Brijegu, a rođen je 11. avgusta 1960. u tom gradu. Redovno se nalazio na top listi deset najbogatijih Hrvata.


Tagovi: