Vandalski čin zgriozio javnost

Preskočili ogradu, upali u zabranjeni dio manastira i urezali imena na fresku u Hilandaru

  • 12.11.2019. 16:44

Nakon što je javnost zgrozio vandalski čin dvojice muškaraca koji su oskrnavili fresku u jednoj od najvećih kula unutar Hilandara, pirgu Svetog Save, iz manastira poručuju da je očigledno riječ o upadu dvije osobe koje su, preskočivši kapiju, ušle u pirg.

Naime, prije nekoliko dana u javnosti je odjeknula vijest o skrnavljenju kulturno- istorijskog nasljeđa, o urezivanju imena i godini posjete na živopis, koji datira iz 1683/1684. godine i nalazi se na četvrtom spratu kule Svetog Save u manastiru Hilandar.

Kako se može vidjeti na fotografiji koju je jedan vjernik objavio na društvenoj mreži Tviter, imena urezana u fresku su Lekić Marko i Perica Vujović, a godina je 2019.

Iz Fondacije “Zadužbina Svetog manastira Hilandara” potvrdili su za Blic ovaj čin dvojice mladića, dodajući da se radi o nedozvoljenom ulazu u ovaj deo Hilandara, s obzirom na to da je prethodno neophodna najava i odobrenje manastirske uprave.

– Tačna je vijest da je neko urezao svoja imena na fresci u hodniku ispred ulaza u paraklis Svetog Jovana Preteče koji se nalazi na 4. spratu pirga (kule) Svetog Save u manastiru Hilandaru. Lica koja se upisala svoja imena i navela 2019. godinu očigledno su uspjela da preskoče kapiju i uđu u pirg. Manastir će sa svoje strane preuzeti dodatne mjere zaštite za sprječavanje neodobrenih ulazaka u ovo zdanje – naveli su iz ove Fondacije.

Kako su objasnili, urezivanje imena na živopisu nije neuobičajena pojava, te da datira još od davnih dana, ali da uprava manastira radi na tome kako bi spriječila dalje uništavanje.

– Nažalost, praksa urezivanja imena na živopisu u hodniku ispred ulaza u paraklis, po vidljivim potpisama, datira još od 18. vijeka i traje do današnjih dana. Sadašnja manastirska uprava je u cilju sprječavanja daljeg oštećivanja freskopisa, postavila kapiju na prilazu pirgu koja je zaključana. Otključava se samo po odobrenju manastirske uprave za najavljene, organizovane i vođene posjete – ističu iz Fondacije, napomiljući da su upravo tu kapiju dvojica huligana preskočila i nedozvoljeno ušli u pirg.

Oni dodaju da “jedino mjesto u Svetoj carskoj srpskoj larvi Hilandaru gdje je dozvoljeno upisivanje jeste knjiga gostiju”.

– U nju svi gosti i poklonici mogu da upišu svoja imena, kao i utiske tokom boravka u manastiru. Na taj način su ostala zabilježena mnoga vrijedna svjedočanstva o posjetama znamenitih ličnosti ali i upečatljivi utisci poklonika tokom vijekova. Ni na jednom drugom mjestu nije dozvoljeno potpisivanje ili ispisivanje bilo kakvih drugih poruka – ne ostavljaju dilemu iz Fondacije.

Moralna osuda ovakvog postupka huligana naišla je na brojne osude korisnika na društvenim mrežama. “Stari freskopisci su se rijetko potpisivali iz skromnosti, a današnji divljaci se potpisuju kada nagrđuju”, “Sramota me tuđe sramote i abnormalne količine nevaspitanja”, “Svakoga ko ošteti ili uništi istorijsko vjersko ili kulturno nasljeđe, treba oštro kazniti isključivo društveno- korisnim radom na javnom mjestu u mjestu stanovanja”, “Za ovako nešto bar pet godina”, samo su neki od komentara građana.

Pročitajte još:

Plakao i vrištao zbog smrti druga: Banjalučanin (22) optužen da je skrivio udes

Sin bivšeg poslanika: Pijani vozač kamiona usmrtio ženu kod Gradiške

Prijetio da će skočiti sa zgrade, pa sišao sa krova i odšetao

Preminula majka Nebojše Glogovca

Snimljena opasna vožnja koja je dovela do nesreće

Porno skandal u BiH ne miruje: Bunić djevojke vodio u krevet pa ih zapošljavao

Policajac na udaru zbog lošeg uviđaja nakon ubistva Jelene Marjanović

Nebojšu Glogovca i Mihajla Sporića povezuje jedan dirljiv trenutak iz 2016. godine!

Velika akcija obavještajaca u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Petorica osumnjičenih za silovanje maloljetnice pušteni na slobodu

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)