Vlada Republike Srpske

Prijavom preko aplikacije do 100 KM

  • Извор: АТВ
  • 16.06.2022. 19:30

Kako bi dobili svojih 100 KM koje će Vlada Republike Srpske obezbijediti, između ostalog, svim građanima od 18 do 30 godina, svi zainteresovani će se morati prijaviti preko internet aplikacije. I to već idućeg mjeseca. Aplikacija je u završnoj fazi, kažu iz Ministarstva finansija koje na tome radi. Mladima će značiti i te kako značiti naročito u sezoni godišnjih odmora.

“Šta misliš o tome, da li bi moglo barem na neki način pomoći mladima?”, “Moglo bi, naravno. Možda neki mali prilog, ali moglo bi.” “Dolazi ljeto, plate nisu toliko dobre, mogu sa tim imati barem malo pomoći.”

“Nešto ni tih 100 nije nešto puno, pogotovo sad, a nešto ni ne vjerujem da će se to desiti tako brzo.”

 “Sačuvaću ih.” “Za šta?” “Za neka bolja vremena.” 

Bili zaposleni ili ne, bez obzira na primanja, svi će dobiti svojih 100 KM. Uslova nema, osim starosne dobi. Jedinu povratnu informaciju koju smo do sada zbog ove odluke dobili jeste da mladi cijene ovaj potez, kaže predsjednica Srpske. 

“Stekli su se uslovi da ove godine pored svih subvencionisanja kamatne stope za stanove za mlade bračne parove, određena davanja, podršku koja ide prema njihovim udruženjima, činjenici da imamo najjeftiniju cijenu studiranja u regiji, ovo sada bude jedan iskorak”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ista finansijska podrška stiže i penzionerima. 100 KM će im leći na račun, nadaju se, već uz avgustovsku penziju. Kažu, uz povećanu penziju i turističke vaučere, odmora u banjama će ove godine biti. 

“Pojedinačno možda 100 KM ne zvuči mnogo, ali da penzioner s njima nešto uradi, plus ako iskoristi još vaučer koji dobija kao i svi drugi građani, on može otići na tri dana u neku banju na oporavak i izlet ili kupiti neke zalihe”, istakao je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Isplata novčane pomoći od 100 KM socijalno ugroženim borcima Vojske Republike Srpske starijim od 60 godina je počela. Uslove je ispunilo 4.415 boraca, a sredstva su obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda.