OŠ "Dositej Obradović"

Primjenom mjera energetske efikasnosti do manjeg računa za struju

  • 06.10.2018. 20:05

Mjesečni račun za grijanje koji je bio oko pet hiljada maraka, sada je prepolovljen. Uštedu su u dobojskoj školi "Dositej Obradović" izračunali nakon primjene mjera energetske efikasnsti. Uslovi za školovanje u najstarijoj gradskoj školi sada su bolji.

"Dosta je toplije s obzirom da je cijela stolarija rekonstruisana, reparirani radijatori, urađen krov", istakao je Vedran Gligorić, direkotr JU OŠ "Dositej Obradović" Doboj. 

Radilo se u fazama. Prošle građevinske sezone zamijenjena je stolarija. Sanacijom krova ove godine, završeno je utopljavanje objekta. 

"U ovaj objekat OŠ "Dositej Obradović" zajedničkim sredstvima Vlade RS, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i međunarodnih partnera uloženo je preko 550 hiljada maraka uključujući i područnu školu Makljenovac koju smo takođe energetski sanirali", istakao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i enegetsku efikasnost RS. 

U okviru projekta energetske efikasniti koji se finansira kroz kredit Svjetske banke renovirana su 32 objekta. Pregovori za nastavak projekta su završeni, pa će narednoj godini novi izgled i bolje uslove dobiti i dobojska gimnazija. 

"I uspjeli dogovoriti za dodatno finansiranje od 11 miliona evra tako da se nadamo da će ta sredstva biti efektivna već naredne godine, tako da smo planirali ako jedan od prioritetnih objekata i sanaciju objekta gimnazije", istakao je Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorni uređenje građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS. 

Krov je prioritet, kažu u gimnaziji, građenoj prije 70 godina. Prokišnjava na trećem sparatu.

"Pošto se radi o azbestnom krovu, koji je kako kažu stručnjaci čak i kancerogen i često smo trpili kritike roditleja jer je krov dosta devastiran, a kad je devastirano onda postaje opasno za zdravlje učenika", istakla je Svjetlana Telebak, direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Doboj. 

Biće zamijenjena i stolarija, urađene izolacija i fasada, sanirani mokri čvorovi i krov. Radi se projektna dokumentacija, nakon koje slijedi izbor izvođača radova.
 

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)