Tema dana

Pripadnici Civilne zaštite Srpske - Profesionalci koji obavljaju najzahtjevnije misije

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2021. 20:29

Kažu, ko radi taj griješi. Njima se greške ne smiju desiti. Ima ih malo, ali ipak dovoljno da nas zaštite. Ko su heroji koji zaranjaju nekoliko stotina metara u hladne virovite rijeke kako bi izvukli eksplozivne naprave. Nije dovoljno da budu samo ronioci, a nije dovoljno ni da budu samo demineri. Oni moraju da budu dva u jedan. Prije 10 godina, krenuli su od nule. Danas su pravi profesionalci koji rame uz rame obavljaju najzahtjevnije misije sa svjetskim ekspertima. Ronilački tim Civilne zaštite Republike Srpske.

Oni ne miruju. Bore se sa svim vremenskim nepogodama, ali najviše sa onima, koje uzrokuje ljudski faktor. Naše rijeke su opjevane, ali nisu očuvane. U njihovim dubinama ima svega i svačega. Pa čak i eksplozivnih naprava iz proteklih ratova. A bilo ih je. Stanovništvo Srpske vjeruje pripadnicima MUP-a i Civilne zaštite Republike Srpske pa zato svaku svoju sumnju prijavljuju nadležnim organima. Tako je bilo i ovih dana u Višegradu. Uz sumnje lokalnog stanovništva, a uz provjere i intervenciju pripadnika ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite izvađene su dvije avionske bombe.

Dvije avionske bombe od oko 50 kilograma izvučene su iz Drine, nizvodno od višegradske brane. Dva ronioca, jedan iz Srpske, drugi iz Češke, uspješno su obavila misiju.

"Informaciju smo dobili od lokalnog stanovništva i predstavnika Civilne zaštite. Nisu nam tu informaciju mogli potvrditi, nego se radilo o neprovjerenoj informaciji, ali aktivnostima ronjenja, utvrdilo se da je to tačno", rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske te dodao:

"U saradnji sa lokalnom zajednicom naći ćemo adekvatno mjesto za uništavanje. Najčešće je to neki kamenelom koji se ne koristi tako da možemo bezbjedno uništiti. Takođe, iskoristićemo ta eksplozivna sredstva da ih uništimo oblikovanim punjenjima i da pokažemo Česima da se nešto može uništiti bez potpune eksplozije", naveo je on.

Kako je rekao, sa češkim timom razmjenjuju iskustva po pitanju opreme. 

"Razmjenujemo operativne podatke i kada je u pitanju kvalitetna oprema. Riječ je o jako skupoj opremi koja se iz godine u godinu osavremenjuje. U kvalitetu opreme kaskamo za njima ali isto tako koristimo njihove resurse, probamo njihovu opremu, pa ako ispunjava naše kriterijume onda istu nabavljamo", dodaje Dragan Kos.

Češki pirotehničari mogu da se pohvale sa iskustvom, stečenim na terenu sa pripadnicima Civilne zaštite Srpske.

"Oni nama jako dobro dođu kada je u pitanju iskustvo ronjenja, pretrage i potrage za utopljenicima, a mi njima kada je u pitanju razmjena iskustava po pitanju pirotehničkih iskustava. Oni su nam jako zahvalni na tome i odavdje idu puni iskustava i novog znanja", zaključio je Kos.


Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм