Prava terapija za dušu i um

Procvjetale jedine lavande u Semberiji

  • Извор: АТВ
  • 19.06.2023. 13:27

Nepregledna ljubičasta polja, miris, pogled u savršeno oblikovane sadnice lavande prava su terapija za dušu i um, kaže Svetlana Marković.

Na porodičnom imanju u selu Međaši pored Bijeljine, prije tri godine procvjetale su prve lavande. Jedine u Semberiji.

„Odlučili smo da malo obogatimo ovaj naš krajolik, da ne bude zasićen istim kulturama, da uljepšamo neki naš okoliš, da malo ozdravimo zemlju i eto šta drugo bi žene mogle da zažele nego polja lavande. Nije lako, ja sam mislila to će biti onako, hobi kada imam vremena da dođem da se bavim, ali lavanda je zapravo izabrala nas da joj se posvetimo mnogo više nego što je bio moj plan. Prvobitno smo zasadili, govorim u množini, jer je familija uskočila da pomogne jer su shvatili da ja neću odustati, jednu manju parcelu, pa smo sledeće godine kupili nove sadnice i sad je tu negdje oko 1200 sadnica", kaže Svetlana.

Godinama su poznate dobre strane ove biljke. Omiljeni pejzaži na fotografijama imaju svoju ljekovitu stranu i široko rasprostranjenu ulogu.

„Sirup od lavande, u oviim ljetnim danima sirup je fantastičan, ima ukus kao malo i menta, ali se pravi na isti način kao i sok oz zove i ruže. Kao začin, malo se zna da se lavanda koristi kao začin, zatimnaravno i u slatkim jelima i slanim, dalje lavanda je odličan čaj za smirenje. U farmaciji i kozmetici, hidrolat lavande je nešto što preovladava kao osnovna baza. Jedino eterično ulje koje može direktno na kožu, blago je. Hidrolati od lavande su baze mojih sapuna i eterično ulje koje ja proizvedem u malim količinama ali za svoje potrebe su u bazi sapuna, macerata", kaže ona.

Kod uzgoja i dalje prerade lavande destilacija je bila izazov jer je destilator veoma skup. Uz pomoć prijatelja i ta prepreka je savladana, a sada se eterična ulja i hidrolati koji se i dobijaju destilacijom mogu proizvoditi. Od lavande se na ovom imanju proizvode sapuni, ulja, suveniri, a za budućnost Markovići imaju velike planove. Za sada uživaju u semberskoj ravnici koju su obojili u ljubičasto potvrđujući tezu da u semberskoj plodnoj zemlji sve što se zasadi daje plodove.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.