СПЦ

Прослављамо Светог Автонома: Молитва за здравље и напредак

  • Извор: Курир
  • 25.09.2023. 07:15

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан Светог свештеномученика Автонома.

Свети свештеномученик Автоном живио је и проповиједао хришћанство у Италији све док цар Диоклецијан није заповједио велики прогон хришћана. Тада се повукао у Витинију Азијску, у мјесто звано Сореос. Предање каже да је ту многе превео у хришћанство, и саградио цркву Светог Архангела Михаила.

Након неког времена Авроном је сазнао да се у близини Сореоса налази мјесто Лимна у коме живе само незнабошци. Отишао је тамо и храбро почео да проповиједа о љубави Христовој и исправности вјере у једног Бога и ускоро многи повјероваше у његове ријечи.

Автоном је тако стекао и много непријатеља. Забиљежено је да је група незнабожаца једног дана упала у цркву Светог Архангела Михаила за време службе коју је Авроном вршио и убили светитеља на олтару заједно са свим верницима који су се ту затекли, пише СПЦ.

Ипак, прича о овом светитељу не завршава се ту. У вријеме цара Константина на његовом гробу подигнут је храм. Легенда каже да се на тачно два вијека од смрти Свети Автоном јавио у сну једном војнику заповиједивши му да ископа његове мошти. Након што је овај то послушао сви окупљени су могли да се увјере да су земни остаци светитеља нетакнути, а у данима који су услиједили многи су болесници оздравише само што су додирнули мошти Светог Автонома.

Зато је и данас обичај да се изговори молитва Светом свештеномученику Автоному, која, како се вјерује, доноси здравље и напрадак свакој породици:

"Био си насљедник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дјело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао ријеч истине и ради вјере си до крви пострадао, свештеномучениче Автономе: Моли Христа Бога да спасе душе наше".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: