Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba

Radanović: Obnoviti pravoslavne hramove i manastire u Hrvatskoj i FBiH

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2021. 12:57

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović pozvao je sve pravoslavne vjernike da se uključe u obnovu hramova i manastira u FBiH i Hrvatskoj.

"Srpski narod traži od Federacije BiH i Hrvatske da mu vrate ono što je njegovo - šume, njive i kuće", rekao je Srni Radanović

Radanović je naveo da istu sudbinu dijele Srbi iz FBiH i Hrvatske koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

"Danas mi od Federacije i Hrvatske tražimo vratite nam naše kuće, njive i šume, što je naše. Ovaj narod vjeruje da je ono što je oteto - prokleto", poručio je Radanović.

On je istakao da ne može da vjeruje da danas postoje oni kojima smeta Srpska pravoslavna crkva.

"Srpsko selo Otišić i pravoslavne svetinje u tom kraju jasno pokazuju da su tu Srbi živjeli vijekovima. U blizini Otišića nalazi se i manastir Dragović koji je podignut samo godinu dana poslije Kosovskog boja i to je ono što je činjenica i istorija srpskog pravoslavnog naroda u Dalmaciji", objasnio je Radanović.

On je rekao da je nad Srbima u Dalmaciji izvršen genocid u periodu od 1941. do 1945. godine, baš kao i nad Srbima sa druge strane Dinare.

Radanović je pozvao sve Srbe iz Vrličkog kraja, ali i sve pravoslavne vjernike širom svijeta da uzmu učešće u obnovi Hrama arhangela Mihaila u srpskom selu Otišić u Vrlici.

"Obnovimo crkvu u srpskom selu Otišić, obnovimo sve hramove i manastire u Dalmaciji. Ujedinimo se svi i pokažimo da smo jedan pravoslavni narod i pošaljimo poruku da možemo i hoćemo, jer to su naša braća koja su kao i Srbi iz Federacije BiH, protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta i vijekovima stradavali", rekao je Radanović.

On je naglasio da se obnovama hramova i manastira šalje poruka da su Srbi vijekovima tu bili i biće.