USK

Radnici odricanjem od svojih plata spasili bolnicu u Sanskom Mostu

  • Извор: Независне
  • 11.06.2023. 08:20

Opšta bolnica u Sanskom Mostu ovih dana obilježava 15 godina od početka rada, a u tom periodu suočavala se sa brojnim ekonomskim problemima koji su u više navrata zaprijetili gašenjem te zdravstvene ustanove.

Ipak, prema riječima Mustafe Avdagića, direktora bolnice, pred njima su bolji dani, a u naredne tri godine uložiće milionska sredstva u unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga.

Avdagić ističe kako se radi o finansijskim sredstvima iz programa konsolidacije zdravstvenih ustanova, kojeg provodi Vlada FBiH.

"Prema tom programu, u naredne tri godine dobićemo tri miliona maraka, a ovaj novac ćemo upotrijebiti za modernizaciju i nabavku nove medicinske opreme i aparata. Namjeravamo da kupimo CT aparat, gastroskop, kolonoskop, renoviraćemo kompletnu Ginekologiju, kotlovnicu, vešeraj i, što je najvažnije, pokušavamo dogovoriti da napravimo novo Odjeljenje gerijatrije. Ukoliko ovo sve uspijemo, značajno ćemo poboljšati kvalitet naših medicinskih usluga", istakao je Avdagić, prenosi portal "Nezavisne.com".

On je dodao kako se nabavka CT aparata nameće kao poseban imperativ s obzirom na to da ga ne posjeduju, pa pacijente koji trebaju ovu vrstu zdravstvenih usluga šalju na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Sve to poskupljuje liječenje i komplikuje situaciju, jer se termini čekaju po mjesec ili više dana, a posljednjih godina često dolazi do kvarova CT aparata u Bihaću, pa su pacijenti primorani da se oslanjaju na privatne zdravstvene ustanove.

Prema riječima Avdagića, nabavka pomenutog aparata imaće i značajan ekonomski efekat.

Takođe, dobra vijest za sansku bolnicu je da je konačno riješen problem njenog finansiranja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja USK koji je prisutan od osnivanja, pa se zaposlenici već punih 15 godina dobrovoljno odriču dijela ličnih primanja kako bi ustanova mogla opstati.

"Upravo zahvaljujući toj žrtvi uspjeli smo opstati. Konačno, sada će naši radnici imati primanja u istoj visini kao i njihove kolege iz drugih zdravstvenih ustanova", istakao je Avdagić.

Opšta bolnica u Sanskom Mostu osnovana je zbog prevelike udaljenosti od Kantonalne bolnice u Bihaću, kako bi se pacijentima mogla pružiti pravovremena i efikasna usluga.

U njenom sklopu uspješno postoji i djeluje šest odjeljenja te zapošljava 92 radnika, a poput drugih medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini, i ona se susreće s odlaskom medicinskog kadra.

Ovaj problem se nadomještava angažovanjem potrebnog kadra koji je zaposlen u drugim zdravstvenim ustanovama.

O tome koliko bolnica znači za Sanski Most i Ključ svjedoči i podatak da se na godišnjem nivou tamo obavi oko 300 težih i lakših operativnih zahvata, te tako spasi veliki broj ljudskih života.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.