Rajčević: Apelacija Bošnjaka politikantska

  • 05.03.2021. 08:30

Apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, kojom je zatražena ocjena ustavnosti dijela Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju, je politikantska i pokušaj je dovođenja u pitanje same nadležnosti Srpske u ovoj oblasti, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

On je rekao da je vrlo simptomatično da bošnjački poslanici u samoj zakonodavnoj proceduri prilikom donošenja Zakona nisu ulagali nikakve amandmane.

"To govori u prilog nastojanju da se uspostavi jedna praksa po kojoj se delegati za sva pitanja obraćaju Ustavnom sudu BiH, uzdajući se u provjerene metode više političkog, a manje pravnog odlučivanja", naveo je Rajčević za "Glas Srpske".

Delegatima je, ističe ministar, sporna sama uloga Agencije za visoko obrazovanje Srpske, koja je definisana kroz deset članova, koje žele osporiti ovim zahtjevom.

"To znači da se u pitanje dovodi sama nadležnosti Republike Srpske da se bavi osiguranjem kvaliteta na našim visokoškolskim ustanovama", istakao je Rajčević.

On kaže da u prilog činjenici da je riječ o politički instruisanom zahtjevu govori i to da je osmi delegat iz reda Bošnjaka o ovoj apelaciji saznao od ministra na društvenim mrežama.

"Ukoliko bi Ustavni sud BiH stavio van snage navedene članove, jasno se iskazuje namjera protivpravnog otimanja izvornih ustavnih nadležnosti Srpske. Politika ponovo preuzima primat nad pravom, ali u takvim uslovima borićemo se do posljednjeg atoma snage i koristiti sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju u odbrani naših nacionalnih interesa", istakao je Rajčević.