Reforme visokog obrazovanja u Srpskoj

Rajčević: Cilj je trasirati put za kvalitetan razvoj

 • 18.10.2019. 19:29

Internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija, na tome se nastavlja insistirati u okviru reforme visokog obrazovanja u Srpskoj. 

Cilj je trasirati put za kvalitetan razvoj, kaže ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Srđan Rajčević tvrdi, donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta u toj oblasti, stvaraju se dobri pravni osnovi za nastavak operativnih aktivnosti u reformskom periodu.

“Cilj da mi u ovom mandatnom periodu Vlade koncipiramo stvari na onaj način i trasiramo put za kvalitetan razvoj, internacionalizaciju visokog obrazovanja u Republici Srpskoj sa kojeg niko neće moći da skrene u budućnosti. To je ono što sam govorio od samog početka, dobri osnovi za kvalitetnu reformu visokog obrazovanja, mislim da se s novim zakonskim rješenjima sigurno stvaraju", kaže Rajčević.

Nova zakonska rješenja hvale u Rektoratu banjalučkog Univerziteta. Kažu, predviđena je komercijalizacija znanja, odnosno, da članice Univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu.

“Ono što je jako značajno jeste da se na neki postepen način dolazi do pooštravanja kriterijuma u izboru zvanja, da se insistira na modernizaciji, odnosno na internacionalizaciji. Akcenat je zaista stavljen na internacionalizaciju visokoškolskih ustanova, odnosno univerziteta", kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Vlada će, tvrdi resorni ministar, istrajati i u borbi protiv lažnih diploma. Slučaj direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice neće biti izolovan. Takvih će biti još, kaže Rajčević. Novi zakoni u oblasti visokog obrazovanja pomoći će u rješavanju ovih slučajeva. 

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Енерго клуб

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.