Варљиве временске прилике

Ратари не памте лошију годину

  • 08.10.2023. 20:13

Година за ратаре никада тежа. Варљиве временске прилике створиле су лоше услове за пољопривреду па због тога све више малих произвођача одустаје од послова на њиви. Овогодишња прољетна сјетва била је најскупља у историји, кажу пољопривредници, а високе су и цијене репроматеријала. Рачуница је кажу, никаква. Тренутно пуне руке посла имају око бербе кукуруза у пољима.

"Година је заиста кренула, ни на коју руку није ишла пољопривредницима, међутим, шта да се ради. Нама је сваке године тако, једноставно се молиш Богу да буде како треба и то је то. Иначе, кукуруз је имао, прољеће је било бурно, међутим, фалила му је много једна киша, тамо око почетка августа, што ми кажемо, око Илина ако падне киша онда је и родио, међутим показало се да су ове раније сорте можда мало боље поднијеле ову годину", каже Миленко Николић – пољопривредни произвођач из Амајлија.

Прошла година је била одлична и по приносу и по цијенама, кажу ратари.  Трошкови, кажу, не могу се покрити. Сада им остаје само да се надају да ће губици бити што мањи. 

"Ова година тотална супротност и тотални суноврат. Рећи ћу вам само да смо у моменту жетве ове године имали цијену пшенице до 30 марака. Принос лош, квалитет лош. Све нас је то, што би рекли људи, обесхрабрило да улазимо у нову производњу, а у нову производњу се мора ући", каже Бошко Радић -  предсједник Удружења пољопривредника „Села Семберије“.

Не баш охрабрени ушли су у и у јесењу сјетву, тренутно уљане репице, а ускоро ће сијати и пшеницу. Све прате и у ресорном министарству, а министар Минић је најавио састанак са свим удружењима пољопривредника, како би се сагледали сви текући проблеми.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.