UKC RS

Revakcinisani štićenici "Daun sindrom centra" i studenti defektologije

  • Izvor: Srpskainfo.com
  • 15.11.2021.15:16

Štićenici ustanove socijalne zaštite Centar za socijalnu rehabilitaciju invalidnih osoba „Daun syndrom centar“ Banjaluka, iz Prijedora, Laktaša, Banjaluke i Kotor Varoši, primili su drugu dozu vakcine protiv korona virusa Fajzer u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Načelnica Urgentnog centra UKC RS dr Slavica Zeljković istakla je da revakcinacija štićenika “Daun sindrom centra” ukazuje na značaj vakcinacije i prevencije protiv Kovida 19. Ukazala je na sve veći broj kovid pozitivnih pacijenata na dnevnom nivou upućenih u Urgentni centar koji se hospitalizuju.

– Trenutno je u našoj ustanovi hospitalizovano više od 260 pacijenata, a oko 40 pacijenata je na respiratoru, uz sve to imamo veoma mali broj vakcinisanog stanovništva- rekla je Zeljkovićeva.

Istakla je da se građani, pored Doma zdravlja i Instuita za javno zdravstvo RS, protiv kovida mogu vakcinisati i u UKC Republike Srpske, a ako imaju strah ili neke nedoumice mogu se javiti vakcinalnom punktu UKC RS, telefonom ili lično doći od 9 do 12 časova.

Direktor “Daun sindrom centra” Zoran Jelić rekao je da je danas organizovano i “Prvo veliko inkluzivno vakcinisanje” i da su, pored štićenika Centra, vakcinisani i studenti defektologije Nezavisnog univerziteta u Banjaluci, koji su došli da podrže svoje prijatelje sa kojima će raditi.

Pozvao je roditelje osoba sa Daun sindromom da slušaju struku zbog zdravlja svoje djece i svih ostalih, te da se u što većem broju vakcinišu. Jelić je iskoristio priliku i zahvalio se generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću koji je ambasador osoba sa Daunovim sindromom, na pruženoj podršci i pomoći, jer se, kako je istakao, nesebično zalaže za poboljšanje kvaliteta života osoba sa Daunovim sindromom.

Student četvrte godine defektologije Vanja Markadić, apelovao je da se svi zaštite kako bi nastavili sa normalnim životom i svojim svakodnevnim aktivnostima. Ambasador osoba sa Daunovim sindromom prof. dr Vlado Đajić je tokom prethodne dvije godine organizovao nekoliko on-line radionica, zdravstvenog i rehabilitacionog oblika u koje su bile uključene i osobe iz EU i regiona, a primio je i nekoliko priznanja i plaketa zahvale osoba sa Daunovim sindromom.