Alarmantno u Kiseljaku

Rijeke se izlile iz korita, obustavljen saobraćaj, u opasnosti kuće

  • Izvor: avaz
  • 03.12.2021.10:32

Intenzivne padavine tokom noći i ovog jutra prouzrokovala su probleme u saobraćaju zbog plavljenja pojedinih saobraćajnica.

Stanje u opštini Kiseljak je trenutno najalarmantnije što se vidi na brojnim videosnimcima i fotografijama koje smo dobili od naših čitalaca na kojima se vidi i da se voda približila kućama.

– Došlo je do izlijevanja rijeka Fojnica, Lepenica i potoka Mlave u mjestima Gromljak, Jehovac, Potkraj te u centru grada Kiseljak, uglavnom na saobraćajnice. Na magistralnom putu Kiseljak-Busovača u mjestu Jehovac je došlo do izlijevanja vode na put, zbog čega je obustavljen saobraćaj za putnička vozila. Teretna vozila i autobusi mogu prolaziti, ali otežano – kazali su za Avaz iz operativnog centra Civilne zaštite Srednjobosanskog kantona.

Naglasili su da se rijeka Fojnica u istoimenoj opštini izlila iz korita u mjestima Pločari, Polja, Ščitovo, Gojevići, Ostružnica.

– Poljoprviredna zemljišta i pomoćni objekti su trenutno ugroženi, odnosno djelomično poplavljeni. U jutarnjim satima, od 5, bio je veći nivo vodotoka. Padavine su trenutno oslabile. Radi se na čišćenju propusta. Ekipe su na terenu, pregledavaju kritična mjesta, posebno mostove. Kasnije ćemo imati detaljnije informacije – kazali su Civilne zaštite Srednjobosanskog kantona.

Tagovi: