Институт за јавно здравство

Родић Вукмир за АТВ: У Српској 38 случајева морбила

  • Извор: АТВ
  • 10.04.2024. 08:20

Укупан број обољелих од морбила у Републици Српској је 38, рекла је за АТВ јутро доц. др Нина Родић Вукмир, начелник службе за епидемиологију ИЈЗ Републике Српске.

Од тог броја, 24 је потврђених лабораторијским тестом, а остали случајеви су такође случајеви морбила који су детектовани на основу клиничке слике и епидемиолошке повезаности са другим случајевима. 

У Бијељини је тренутно регистровано 17 случајева, у Бањалуци 16, а морбиле су пријављене и у неколико мањих општина као што су Лакташи, Прњавор, Котор Варош, Угљевик и Мркоњић Град. 

„Углавном се ради о невакцинисаној популацији , а највећи број су дјеца предшколског узраста. Увијек нам је најтужније када видимо дјецу која су млађа од годину дана, односно, млађа од оног узраста када треба да се прими прва доза МРП вакцине. То значи да та дјеца до сад нису ни могла да буду заштићена, али не би требало да оболе уколико су вакцинисана сва она дјеца која су требала бити. Међутим, пошто они нису, имамо оболијевање беба које немају никакав имунитет јер имунитет који су добили од мајке је већ прошао. Најтеже клиничке слике су код најмлађих али и код најстаријих који имају нека хронична обољења“, рекла је Родић Вукмир за АТВ јутро.

Тренутно су четири особе хоспитализоване, а клиничке слике су, како каже Родић Вукмир, ишле у разним правцима. 

„Било је  и лакших форми али и компликација у виду упале плућа, на дисајном тракту као и блажих неуролошких поремећаја. Највећа опасност је да они који преболе морбиле у наредним годинама, чак и до десет година,  се може појавити склерозирајући паненцефалитис, односно, трајно оштећење нерава и неурона у цијелом организму. Тада долази до централног нервног система, то јесте, мозга“, истакла је она.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.