Osnovna škola

Roditelji već računaju: Za udžbenike treba više od 200 KM

  • Извор: Српскаинфо
  • 04.08.2023. 07:31

Za kupovinu udžbenika osnovcima koji idu u starije razrede, roditelji i ove godine moraju izdvojiti više od 200 maraka.

Iako mnogi građani još uživaju u čarima ljeta, roditelji učenika već su počeli da računaju koliko će im novca trebati za opremanje školaraca u septembru, a najvažnija stavka svakako su školske knjige.

Podsetimo da će i ove godine Vlada Republike Srpske obezbijediti besplatne knjige svim osnovcima u prva četiri razreda, pobjednicima republičkog takmičenja u prošloj godini, te učenicima od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodicama.

Patrijarh Porfirije: Saglasni da sve snage treba uložiti u očuvanje mira

Patrijarh Porfirije: Saglasni da sve snage treba uložiti u očuvanje mira

Iz Zavoda za izdavanje udžbenika Republike Srpske su istakli da se cijene od prošle godine nisu mijenjale, pa tako čitanke i udžbenici pojedinačno koštaju po 10 i 12 maraka, a atlas koji se uglavnom kupuje u šestom i služi do kraja školovanja je 20 maraka.

Roditelje najjeftinije izađe komplet knjiga za peti razred, koji ima i najmanje predmeta i košta 145 KM.

Za ostale razrede, cijene kompleta bez drugog stranog jezika iznose 208 KM za šesti razred, 204 KM za sedmi, 226 KM za osmi i 219 maraka za deveti razred. Na ove cijene treba dati još oko 25 KM koliko koštaju knjiga i radna sveska za drugi strani jezik, piše Srpskainfo.

Dobojski vatrogasci spremni za sve izazove

Dobojski vatrogasci spremni za sve izazove

Porodice nerijetko čuvaju knjige starijeg djeteta, ali kako je i ove godine došlo do promjena u nekim udžbenicima, moraće dokupiti nove knjige za pojedine predmete, koje će se koristiti od septembra.

Novi udžbenici

Novi udžbenici za osnovce u školskoj 2023/24. godini tako su: komplet Bukvar za 2. razred, knjiga “Digitalni svijet” za treći razred, knjiga iz biologije za šesti razred, matematika i zbirka za sedmi i osmi razred, fizika sa zbirkom i knjiga iz informatike za sedmi razred, likovno za osmi razred i komplet njemački jezik za deveti.

Udžbenici koji se ne mogu koristiti iz prethodne godine su adaptirane i izmijenjene knjige: čitanka i likovno za peti razred, te komplet njemačkog za sedmi i osmi razred. Iz Zavoda su ranije pojasnili da je zakon definisao da se udžbenik adaptira ako je došlo do izmjene jedne četvrtine sadržaja, a ukoliko su izmjene veće od toga štampa se novi udžbenik.

Mališani Vučiću i Dodiku uručili poklone - svoje uramljene radove

Mališani Vučiću i Dodiku uručili poklone - svoje uramljene radove

Svi stariji osnovci u Banjaluci i ove godine će dobiti besplatne udžbenike od Grada, koji će još oko 3.000 kompleta očuvanih udžbenika podijeliti djeci u 14 opština.

“To nam je velika olakšica, kada znam da ću umjesto za knjige, tih 200 maraka moći proslijediti za kupovinu odjeće i školske torbe”, kaže majka iz Banjaluke.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)