Parastos

Rogatica: Pomen i polaganje vijenaca za srpske borce

  • Izvor: Srna
  • 16.08.2022.15:42

Kod spomen-kosturnice u Rogatici danas je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće za srpske i crnogorske vojnike stradale u borbama 1914. godine u tadašnjem Srezu Rogatica.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić izjavio je Srni da program "Preobraženjskih dana", uz niz manifestacija, sadrži i organizovane posjete spomen-obilježjima srpskim borcima stradalim u prethodnim ratovima da bi kroz kulturu sjećanja ostavili zadatak budućim generacija da ne zaborave borce za slobodu.

U spomen-kosturnici u Rogatici počivaju posmrtni ostaci 59 identifikovanih lica i veliki broj nekompletnih skeleta vojnika poginulih u Velikom ratu.

Ovo spomen-obilježje je osveštano na Ilindan 1931. godine i simbol je borbe protiv okupatora i težnje srpskog naroda za slobodom.

Јagodić je podsjetio da je juče na Borikama kod Rogatice služen pomen i osveštan novopostavljeni spomenik na mjestu stradanja više od 50 vojnika i oficira Јugoslovenske vojske u otadžbini poginulih u martu 1942. godine.

On je rekao da je delegacija opštine Rogatica kod tog spomen-obilježja položila vijenac, te dodao da je narod ovog kraja nakon 80 godina podigao spomenik kao "mali dug ove generacije, koji se ostavlja onima što dolaze na čuvanje i sjećanje", jer broj žrtava na ovom mjestu to zaslužuje.

Prema njegovim riječima, drveni krst koji je narod boričkog platoa ranije postavio na ovom mjestu zamijenjen je mermernim krstom i pločom sa osnovnim podacima o pogibiji pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini.

Na spomen-ploči na Borikama navedeno je da je prekinuto višedecenijsko ćutanje o ovom zločinu.

U okviru "Preobraženjskih dana" juče je i u rogatičkom selu Sjeversko služen parastos kod spomen-obilježja kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu koje je podignuto 1925. godine. 

Tagovi: