Veselje u Bijeljini

Romi proslavili najradosniji praznik - Đurđevdan

  • 06.05.2019. 19:44

Tradicionalnim urankom i bacanjem vrbovih vjenčića u vodu, Romi su proslavili najradosniji praznik. Đurđevdan predstavlja odlazak zime i dolazak i toplijih dana. U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja, pokretali svoje čerge i ponovno polazili na put.

"Obilježavamo ga tako da naveče kupimo vrbu, kitimo dvorište i naravno kuću, farbamo jaja djeci i ujutru na uranak djeca se farbaju sa crvenim jajetom da bi bila krupna, crvena i zdrava, ta jaja to predstavljaju. Onda idemo na kanal u Dašnice gdje bacamo vjenčić i s tim vjenčićem zamislimo neku želju. Mnogima se ispunila, možda se i nama ispuni", kaže Sabira Hašimović, predsjednik Udruženja Romkinja u Bijeljini.

Slatkišima i crvenim jajima koja su obilježje ovog romskog praznika, najviše su se obradovala djeca.

"Za mene je Đurđevdan da budem vesela sa svojom porodicom, da se družimo sa našim drugarima, da šaramo jaja, da dijelimo jaja. Mi uvijek to radimo i nama je Đurđevdan najveselije nešto", priča Zlata Suljić.

Oko 200 romskih porodica trenutno živi u Bijeljini. Rijetko koja za stalno jer se konstantno sele iz jednog mjesta u drugo, što predstavlja najveći problem u školovanju djece.

"Imamo oko 150 djece u osnovnim školama, devetoro u srednjim i dvoje na fakultetu, to je značajan rezultat. Međutim, još uvijek nismo uspjeli obuhvatiti svu djecu, kvalitet obrazovanja je još uvijek upitan, imamo jako puno odustajanja iz škole, migracije su česte što je isto pokazatelj kako se Romi osjećaju kod nas i koliko uvijek traže neki bolji život, odlaze pa se vraćaju, onda je malo teško da djeca završavaju školu", rekao je Dragan Joković, predsjednik Udruženja za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

Više razumjevanja i tolerancije, manje predrasuda i stereotipa, poruka je članova udruženja "Otaharin" svim građanima. Samo na taj način, sljedeći Đurđevdan će za Rome biti još radosniji praznik.