Olga želi osnovati veći crkveni hor

Ruskinja i Srbin čuvaju pravoslavlje na padinama Majevice

  • Izvor: Agencije
  • 23.06.2022.17:39

Trojica sveštenika SPC koji su bogoslužbeni vijek proveli na području opštine Lopare nedavno su otišli u zasluženu penziju. Njih trojicu nasljedili su sveštenici Duško Đurić, Ostoja Dikić i Spasoje Radovanović.

Sveštenik Duško Đurić je, između ostalog, bogoslovski fakultet završio u Rusiji. Tamo je upoznao suprugu Olgu sa kojom ima četvoro djece.

Posljednjih deset mjeseci sveštenik Duško Đurić Bogu služi u hramu starom više od vijeka.

Posvećenost pravoslavnoj vjeri, kao i njegovih prethodnika, doprinosi prije svega opstanku srpskog naroda u ovom podmajevičkom kraju.

“Narod Majevice je blag, dobronamjeran, privržen crkvi, tako da ovdje na Majevici nije teško službovati”, započinje priču za InfoBijeljina protonamjesnik Duško Đurić, starješina Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

Protonamjesnik Duško Đurić je rođen u Crkvini kod Šamca, 15 godina je sveštenik, a posljednjih deset mjeseci paroh Mačkovačke prve parohije koja pokriva četiri sela u opštini Lopare.

“Novoosnovanu kragujevačku bogosloviju upisao sam 1998. godine, a potom Moskovsku duhovnu akademiju. Rukopoložen sam 2006. godine za sveštenika i postavljen na zvorničku parohiju gdje sam službovao 15 godina”, rekao nam je Duško.

Uporedo sa školovanjem u Rusiji sveštenik Đurić je upoznao i buduću suprugu Olgu koja je studirala za dirigenta crkvenih horova.

Danas imaju četvoro djece, najmlađa je devetogodišnja Isidora, Sofija i Ksenija imaju 14 godina, a najstariji je sin Dako, ima 15 godina, nosi djedovo ime a rođen je 1. januara kada i Duškov otac.

“Tamo smo se upoznali i tamo smo dolučili da kroz život kročimo zajedno”, kaže otac Duško.

“Dvije i po godine smo se zabavaljali, ja sam završila tri godine studija a njemu je ostala još jedna, onda sam ja radila u jednom hramu kao dirigent u Podmoskovlju. Kad je Duško završio odlučili smo da se uzmemo i došli smo ovdje. Prvo je saznala majka, rekla sam joj da sam upoznala momka Srbina i pitala da on dođe. Ja sam rođena na Crnom moru. Grad Topse. Došao je i kad su ga upoznali i vidjeli svi su se u njega zaljubili”, priča za InfoBijeljina uz smijeh Olga Đurić.

Olga želi ovdje osnovati veći crkveni hor, s obzirom da trenutno ima crkveno pjevačko društvo od svega nekoliko članova.

Hram u Mačkovcu posvećen Rođenju Presvete Bogorodice izgrađen je 1913. godine, a neredne godine sveštenik Đurić, crkveni odbor i opštinske strukture vlasti u Loparama očekuju ozbiljnu rekonstrukciju unutrašnjosti hrama.

(Izvor/Foto: InfoBijeljina)

Tagovi: