Сњежана Цвијић Амулић

Сеизмолог из Српске: Више зона у БиХ гдје су могући јачи земљотреси

  • Извор: н1инфо.рс
  • 03.01.2024. 22:13

Четири особе су повријеђене у земљотресу који је 30. децембра увече погодио Босну и Херцеговину, са епицентром у централном дијелу земље, код Зенице.

Сњежана Цвијић Амулић, начелник Одјељења за опсерваторску сеизмологију Хидрометеоролошког завода Републике Српске говорила је да ли се на овом подручју могу очекивати нова подрхтавања тла.

Такође, Цвијић Амулић је открила да ли постоји или не веза између земљотреса у Зеници са земљотресима у Србији и Хрватској.

У више градова Босне и Херцеговине 30. децембра увече осјетио се земљотрес јачине 4,7 према информацијама Европског и медитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ).

Она је објаснила колико су овакви земљотреси опасни.


Нова трагедија у БиХ: Једна особа погинула, двије повријеђене у судару четири возила

Нова трагедија у БиХ: Једна особа погинула, двије повријеђене у судару четири возила

"У принципу земљотрес ове јачине је у ствари интензитета око 7 степени по Меркалију и тада долази до таквих оштећења каква смо видјели у епицентралној зони – то је рушење димњака, падање цријепова са кровова, пуцање зидова итд", каже Амулићева, преноси "Н1".

Нагласила је да у БиХ има више зона гдје су могући јачи земљотреси.

"Има више сеизмогених зона гдје се очекују јачи земљотреси. У овој епицентралној зони очекујемо земљотрес до 5,5 степени по Рихтеру, али некад раније 1386. године као каталошки податак мапиран је земљотрес од 9 степени по Меркалију. Дакле, могу се очекивати јачи земљотреси до 6 степени по Рихтеру, али у посљедњих 100 година се није јавио земљотрес који смо имали 30. децембра. Међутим, могуће је очекивати земљотрес већих магнитуда", каже она.


Нови шок у Њемачкој: Произвођач аута вјероватно гаси радна мјеста

Нови шок у Њемачкој: Произвођач аута вјероватно гаси радна мјеста

На питање може ли се очекивати ново подрхтавање тла у овом подручју у наредним данима, она каже:

"Обично на то питање вам не може нико одговорити. Ми можемо дати неку прогнозу у смислу да је могуће очекивати и јаче земљотресе, али да ли ће се то десити сада или у неком наредном периоду тек можеме видјети. Ако кажем да хоће и не деси се могу погријешити или ако кажем да се неће десити, а онда дође до земљотреса, опет сам погријешила".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.