Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić: I dalje unapređivati položaj gluvih i nagluvih osoba

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2022. 13:56

Ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Saveza gluvih i nagluvih poručio da će nadležne republičke institucije nastaviti da unapređuju položaj ovih lica.

Šeranić, kome je uručeno priznanje Saveza, rekao je da su sa Savezom i drugim republičkim udruženjima koja zastupaju određene kategorije lica sa invaliditetom, uvijek imali partnerski odnos, nastojeći da dogovore različite vrste rješenja i modele pomoći.

On je naglasio da na ovom i svakom planu treba da postoji partnerski odnos vladinog i nevladinog sektora s ciljem realizacije zajedničkih interesa i ciljeva.

"Zdravstvo nije samo stvar samo resornog ministarstva, već i svih dijelova društva. To je, kada je riječ o gluvim i nagluvim licima, podržao i Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ u smislu određenih aktivnosti koje se prije svega odnose na nabavku kohlearnih implanta i finansiranje potrošnog materijala u vezi s tim", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su kroz izmjene pravilnika FZO rađena određena poboljšanja u vezi sa dobijanjem medicinskih sredstava, poput proteza za invalide, kao i da je novi Zakon o zdravstvenom osiguranju predvidio određene izmjene radi unapređenja položaja lica koja koriste neke vrste tih sredstava.

Šeranić je naveo da su brojni spoljni faktori u posljednje dvije i po godine, poput pandemije virusa korona i ukrajinske krize, doveli do kašnjenja i usporavanja realizacije građevinskih projekata, među kojima je i izgradnja parking garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Predsjednik Saveza Dubravka Ostojić rekla je da u Srpskoj ima oko 1.000 gluvih koji se susreću sa različitim problemima, među kojima su nedovoljna zastupljenost u medijima i informisanost.

Ona je rekla da na tom planu mediji treba da imaju prevodioce znakovnog jezika, te je izrazila zadovoljstvo podrškom institucija kada je riječ o djeci koja imaju probleme sa sluhom ili govorom, a pohađaju školu.

"Srpska je prva koja je uvela inkluziju djece oštećenog sluha u redovnu nastavu", rekla je Ostojićeva.

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i drugi predstavnici institucija Srpske, kao i brojni članovi Saveza i gosti.

Savez gluvih i nagluvih je dobrovoljna, humanitarna i nevladina organizacija, koja, između ostalog, okuplja gluve, nagluve i druge osobe, naročito roditelje ili staratelje te djece. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.