Министар здравља

Шеранић: Отварање нове болнице у Добоју у првој половини 2024, измирење и дуговања домова здравља

  • Извор: СРНА
  • 04.02.2024. 09:13

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да би нова болница у Добоју требало да буде отворена у првој половини године, те да ове године очекује завршетак реконструкција болница у Зворнику и Фочи, као и идејног пројекта реконструкције болнице у Приједору.

Шеранић је у интервјуу Срни рекао да је објекат нове болнице у Добоју 95 одсто завршен, те да су остали радови на завршетку уређивања јединице интензивне његе за нехируршко лијечење и на систему мреже развода карбондиоксида.

"Пројекат се приводи крају. У фази је да се полако прикупља завршна документација. Потребно је да се припреми сва техничка документација за издравање употребне дозволе која је на граду Добоју. Рок за завршетак радова је 30. март. Очекујем да би у првој половини године требало да буде уприличено отварање, а онда бисмо постепено кренули са пребацивањем пацијената у нову болницу", навео је Шеранић.

Он је додао да се током године очекује и завршетак реконструкција болница у Зворнику и Фочи, те подсјетио да су ти радови дуже трајали због пандемије вируса корона.

Доктор Шукало о факторима ризика за настанак карцинома

Доктор Шукало о факторима ризика за настанак карцинома

"Врло су активни и пројекти Института `Др Мирослав Зотовић` када је ријеч о Бањи Шехер која би требала да буде završenna у првој половини ове године. Напредују и радови на новој ортопедији у Слатини која је исто врло важан објекат с обзиром на унапређење ортопедске дјелатности у `Зотовићу`", истакао је Шеранић.

Он је рекао да су у току и активности на припреми идејног пројекта реконструкције болнице у Приједору.

"Када идејни пројекат буде употпуњен и готов он ће ићи као приједлог Владе на усвајање и када га Влада усвоји слиједе наредни кораци. Очекујем да ћемо завршити идејни пројекат у току ове године и да ће се Влада изјашњавати о том пројекту", навео је Шеранић.

Он је рекао да напредује и изградња објекта онкологије у оквиру Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци, додајући да је потребно извршити и премјештање Психијатрије са старе локације у Бањалуци у УКЦ Српске.

Некада тезге на пијаци, а данас шверцерима интернет мјесто за продају

Некада тезге на пијаци, а данас шверцерима интернет мјесто за продају

"Техничку документацију смо завршили, потребно је затворити финансијску конструкцију у смислу коначног потписивања уговора са банком Савјета Европе по питању задужења за тај пројекат", рекао је Шеранић и додао да је у оквиру УКЦ-а неопходно изградити и медицински кампус чиме би била комплетирана инфраструктура УКЦ-а на Паприковцу.

Током прве половине године измирење дуговања домова здравља

Шеранић је изразио наду да ће у овој години бити измирена дуговања домова здравља када је ријеч о порезима и доприносима, истичући да су за то обезбијеђена средства, те створени законски предуслови.

"Очекујем да ће та активност бити реализована у првој половини године", рекао је Шеранић.

Он је додао да ће тако бити омогућено да домови здравља организацијски буду пребачени на трезоре јединица локалне самоуправе.

Хеликоптерски сервис Српске транспортовао бебу из Мостара за Београд

Хеликоптерски сервис Српске транспортовао бебу из Мостара за Београд

"Тиме би се овај модел који већ имамо приказан кроз 18 домова здравља употпунио и на неки начин заокружио", рекао је Шеранић.

Он је истакао да циљ Министарства остаје стандардизација здравствене његе у цијелој Републици Српској у оквиру инфраструктурних пројеката, опреме и едукације кадра.

"Очекујем да ћемо ове године имати закон о дјелатностима у здравству који ћемо предложити Народној скупштини на усвајање. Тиме ћемо дефинисати опсег рада здравствених радника у оквиру здравствених установа што ће употпунити могућност јаснијег опредјељења и описа послова систематизацијама", рекао је Шеранић.

Апел родитељима да вакцинишу или довакцинишу дјецу

Шеранић је нагласио да имунизација представља велику добробит за човјечанство, те апеловао да грађани вакцинишу или довакцинишу своју дјецу.

Миљацка промијенила боју - вода постала сива

Миљацка промијенила боју - вода постала сива

"То је врло важно јер нас колективни имунитет код вакцинације штити. Суштина је да вакцином штитимо једни друге, осим што штитимо себе. Поражавајуће је да су четири бебе (у Србији) преминуле због тога што су обољеле од пертусиса (pertussis). Та дјеца се нису сама могла заразити пертусисом - морао их је неко заразити", нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, двије трећине дјеце која оболе од пертусиса буде хоспитализовано.

Говорећи о морбилама које су изузетно заразно обољење, Шеранић је навео да је тренутно присутна епидемија у Тузланском кантону у Федерацији БиХ, додајући да није неуобичајено ако се и у Српској појави то обољење код дјеце.

"То заразно обољење може да узрокује тешке компликације и кроз упале плућа и упале мождане овојнице", рекао је Шеранић.

Патријарх Павле је објаснио шта ће бити са људима који су скоро цијели живот тужни

Патријарх Павле је објаснио шта ће бити са људима који су скоро цијели живот тужни

Министар здравља Српске истакао је да су све вакцине доступне у домовима здравља, те поновио апел грађанима да се вакцинишу.

"Ако се не вакцинишете, немојте да мислите - неће мене и неће моје", напоменуо је Шеранић.

Он је додао да Министарство наставља рад на промотивно-превентивним активностима, а план им је и именовање научно-стручног савјета по питању исхране.

"То је интердисциплинарно, велико тијело, гдје ћемо разговарати о теми адекватне исхране, прије свега дјеце, али и одраслих", рекао је Шеранић.

Увођење ХПВ вакцине и почетак изградње болнице у Требињу - велики прошлогодишњи успјеси

Шеранић је истакао да је за грађане Српске веома значајно прошлогодишње увођење ХПВ вакцине којом се може спријечити карцином.

Он је подсјетио да је ХПВ вакцина прво уведена као бесплатна за дјецу од 11 до 14 година, а ове године је то проширено на дјецу од девет до 14 година.

"У оквиру интересовања јавности гледаћемо како да проширимо те категорије и да омогућимо свима који желе да бесплатно приме ту вакцину", рекао је Шеранић, подсјетивши да сви заинтересовани, уз адекватно плаћање, ХПВ вакцину могу примити у Институту за јавно здравство Српске.

Нови велики пожари у Херцеговини, све екипе на терену

Нови велики пожари у Херцеговини, све екипе на терену

Шеранић је навео да је више од 2.100 дјеце вакцинисано ХПВ вакцином, која је неопходна и за дјечаке и за дјевојчице.

"То је у ствари брига о породици. Ако говоримо о демографији, стопи фертилитета жена у Републици Српској, могућности рађања, онда морамо да имамо на уму ХПВ вакцинацију као нешто што дефинитивно помаже свему томе", напоменуо је Шеранић.

Он је истакао да је значајно то што су прошле године покренуте активности на оснивању лабораторије за ХЛА типизацију, будући да је то на трагу успостављања регистра давалаца матичних ћелија који радимо у сарадњи са Србијом.

"Недавно смо потписали и писмо намјере заједно са министром здравља Србије Даницом Грујичић на бази којег ћемо имати могућност да завршимо меморандум и њиме дефинишемо јасан пут оних који желе да донирају матичне ћелије", рекао је Шеранић.

Говорећи о прошлогодишњим капиталним пројектима у здравству Српске, Шеранић је истакао почетак изградње болнице у Требињу.

"То је пројекат који добро иде и није само питање рјешења квалитета здравствене заштите у Требињу, него у цијелој Херцеговини, али и регионално", рекао је Шеранић.

Шеранић: Велики удар на здравствени систем, база података је сачувана

Шеранић: Велики удар на здравствени систем, база података је сачувана

Када је ријеч о социјалној заштити, ресорни министар је навео да је Влада Српске донијела Стратегију развоја социјалне заштите у Српској - свеобухватан документ који обухвата социјалну, дјечију и дио породичне заштите.

"На бази тога успоставили смо Завод за социјалну заштиту, а сада улазимо у аспект његовог уређивања кроз израду аката, систематизације, статута, уз план доношења новог закона у Српској који би се односио на стандардизацију, услугу и осигурање квалитета у области социјалне заштите", рекао је Шеранић.

Релевантна тијела да се побрину за заштиту система као што је ИЗИС

Говорећи о недавним проблемима са функционисањем Интегрисаног здравственог информационог система /ИЗИС/, Шеранић је нагласио да се за заштиту таквих система морају побринути релевантна тијела, прије свега Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске.

Он је захвалио пацијентима за стрпљење и здравственим радницима за све што су учинили у периоду током којег није функционисао ИЗИС.

"ИЗИС сада функционише у свим домовима здравља и у болницама. Оно што је остало су апотеке и лабораторије", рекао је Шеранић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.