Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Podrška edukaciji iz oblasti urgentne medicine i njege

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2022. 19:07

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručio je danas u Banjaluci da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava edukaciju kadra iz oblasti urgentne medicine i njege.

Šeranić je, uoči otvaranja prvog Međunarodnog kongresa Resuscitacionog savjeta Srpske "Znanje (NI)JE IZBOR", istakao da su osim obrazovanja kadrova u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, važni i zakonski okviri, kao i izgradnja i opremanje zdravstvenih objekata.

"Imaćemo priliku da čujemo interesantne teme na ovom kongresu i da vidimo primjere kako se radi kada je riječ o primarnom spasavanju života i stabilizaciji samih pacijenata. Resuscitacioni savjet svakako ima podršku Ministarstva i ovo je nastavak aktivnosti koje kontinuirano realizujemo u ovoj oblasti", rekao je Šeranić novinarima.

Predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz rekla je da Kongres okuplja brojne zdravstvene stručnjake iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske, te da je ovo prilika za promovisanje urgentne medicine na svim poljima.

"Urgentna stanja imamo u svim granama medicine, a fokus nam je posebno na edukaciji laika i šireg građanstva, te spasilačkih profesija, koje dolaze iz MUP-a, sportskih društava i Gorske službe spasavanja, kojima se može desiti zadesna situacija i gdje je potrebno hitno zbrinjavanje. Tada učimo laike kako da dio posla urade dok ne stigne ekipa hitne medicinske pomoći", dodala je Ćurguz.

Menadžer projekta jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišaković naglasio je da ovaj projekat pruža podršku jačanja kapaciteta sestrinskih udruženja, koja zahvaljujući kongresima kao što je današnji, imaju priliku da nauče na koji način se moraju razvijati kapaciteti udruženja sestrinske profesije.

Međunarodni kongres Resuscitacionog savjeta Republike Srpske trajaće do nedjelje, 25. septembra, a namijenjen je svim zdravstvenim radnicima, dok će učesnicima biti omogućeno da osim usmenih i poster prezentacija prisustvuju i pokaznim i simulacijskim radionicama.

Raznovrstan program Kongresa osnov je za kreiranje budućnosti zdravstvenog sistema.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.