ATV

Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić podsjeća: Do 31. jula finansiranje zdravstvene zaštite

 • Извор: РТРС
 • 21.07.2023. 11:00

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je do 31. jula obezbijeđeno finansiranje zdravstvene zaštite za građane koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja nakon ukidanja vanredne situacije tokom koje je za sve bilo obezbijeđeno ovo osiguranje, te da je nakon toga potrebno da regulišu status.

Šeranić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prije dva mjeseca ukinula vanrednu situaciju, te donijela odluku da se za građane koji su time ostali bez zdravstvenog osiguranja, obezbijedi finansiranje zdravstvene zaštite do 31. jula.

"Ovom odlukom je propisano i da su građani i uplatioci doprinosa dužni da u navedenom periodu regulišu status u obaveznom zdravstvenom osiguranju po pitanju osnova osiguranja i uplata doprinosa", rekao je Šeranić za RTRS.

Šeranić: Izrada socijalne karte omogućiće jednakost i pravednost

Šeranić: Izrada socijalne karte omogućiće jednakost i pravednost

On je naglasio da Vlada za više od 20 kategorija iz republičkog budžeta finansira zdravstveno osiguranje, dok s druge strane postoji niz poslodavaca, među kojima i nekoliko zdravstvenih ustanova, koji u nekom periodu nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje.

Šeranić je naveo da su doprinosi osnov za finansiranje zdravstvenog sistema, kao i to da Vlada Srpske za posebne programe i za više od 20 kategorija, među kojima su i lica bez prihoda, izdvaja više od 300 miliona KM iz republičkog budžeta.

On je naveo da elektronske zdravstvene kartice sada važe neograničeno i osiguranici će moći da ih koriste i nakon naznačenog roka sve dok imaju utvrđen status u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Šeranić: Poslodavcima 60 dana da riješe status zdravstvenog osiguranja

Šeranić: Poslodavcima 60 dana da riješe status zdravstvenog osiguranja

Šeranić je podsjetio da su novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju uvedene novine u odobravanju i refundaciji lijekova.

"Važno je reći da nas je u tome dočekala problematika kada su u pitanju rijetke bolesti i našli smo rješenje po kojem se određeni lijekovi stavljaju na određene liste zbog ostvarivanja prava na refundaciju. To je bilo za lica koja su na hemodijalizi", rekao je Šeranić.

On je naveo da će Vlada Srpske kroz redovnu proceduru pomoći licima koji su zbog olujnog nevremena pretrpjeli određenu štetu, a da lokalne zajednice moraju učestvovati u poslovima procjene šteta. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)