Шангај

Шеранић: Вјештачка интелигенција ће убрзати процесе у медицини

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 13:25

Ален Шеранић, потпредсједник Владе Републике Српске и министар здравља и социјалне заштите, који је на челу делегације званичника из Републике Српске на 6. Кинеском међународном увозном сајму у Шангају, данас је са представницима компаније Синофарм посјетио здравствено-технолошки, фармацеутски и иновацијски дио овог престижног сајма.

Ријеч је о највећем сајму овог типа у Кини, гдје учествују бројни високи званичници из Кине и свијета и око 3.500 компанија из 140 земаља, у организацији Владе Народне Републике Кине и Кинеског међународног увозно-извозног бироа, а који се одржава у Шангају од 5. до 10. новембра.

„Имао сам прилику да разговарам са представницом управе компаније Синофарм, госпођом Цуе Сјаођја уз чије посредство смо успоставили значајне контакте са фирмама које они заступају у Кини. Тема овогодишње изложбе Синофарма тиче се интервенција у старењу у сарадњи са биофармацеутском компанијом Серагон Фармацеутикалс“, поручио је Шеранић. 

Шулић: Српска посебно отворена за кинеске инвеститоре

Шулић: Српска посебно отворена за кинеске инвеститоре

Он је нагласио да је посебно значајно то што је имао прилику да се упозна са иновацијама када је у питању медицинска опрема, а посебно примјена вјештачке интелигенције у медицини. 

„Савремена дијагностика у будућности ће се, у великом дијелу, ослањати на вјештачку интелигенцију, што не само да ће убрзати процесе у медицини, него и омогућити здравственим радницима комплетнији увид у стање пацијента, а здравственим системима, дугорочно, бољи увид у здравствено стање популације. У том дијелу сарадња са компанијама из Кине биће нам од великог значаја“, нагласио је Шеранић.   

У функцији потпредсједника Владе Републике Српске и шефа делегације у НР Кини, министар Шеранић је са члановима делегације из Републике Српске који сарађују са компанијама из НР Кине учествовао у низу састанака, који су се односили на пројекте из области електро-енергетског сектора, путне инфраструктуре, пречишћавања отпадних вода, као и еколошких мјера у индустрији. 

Ово ће бити најхладнији дио године

Ово ће бити најхладнији дио године

"Република Српска је као стратешки партнер иницијативе 'Један појас – један пут' до сада кроз реализацију инфраструктурних пројеката попут аутопутева, изградње кључних електроенергетских пројеката, као и Болнице у Добоју, у значајној мјери остварила сарадњу са НР Кином, што нам даје оптимизам да такву сарадњу наставимо и убудуће“, рекао је Шеранић, додајући да су могућности за сарадњу са тако великом и снажном земљом значајна прилика за Републику Српску. 

Делегација званичника Републике Српске борави у вишедневној посјети у Народној Републици Кини гдје се одржавају састанци са представницима кинеских компанија, те представљање инфраструктурних пројеката који се већ реализују у сарадњи са кинеским партнерима, као и могућности за будућу сарадњу. Такође, делегација ће посјетити и градове Суџоу и Хангџоу гдје ће имати прилику да разговарају са представицима највећих компанија из ових регија.    

У делегацији званичника из Републике Српске су и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, министар трговине и туризма Денис Шулић, као и представници Mинистарства саобраћаја и веза и Mинистарства финансија у Влади Републике Српске, те локалних заједница и јавних предузећа. У Шангају борави и делегација Привредне коморе Републике Српске на челу са предсједником Коморе Пером Ћорићем.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм