Заобилажење закона

Сезона “веселог строја” увелико се захуктава: Ризикују казне због литра ракије

  • Извор: Агенције
  • 04.10.2023. 08:47

Сезона “веселог строја” увелико се захуктава, а бројни натписи поред путева широм Српске свједоче да и даље има оних који продају вишак ракије произведене за сопствене потребе те тако ризикују да буду кажњени.

Наиме, у складу са законом дјелатност производње јаких алкохолних пића, што обухвата и ракију, могу обављати правна лица и предузетници који су уписани у Регистар произвођача јаких алкохолних пића који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Они који производе вино морају бити уписани у Винарски регистар који такође води министарство. У Регистру произвођача јаких алкохолних пића тренутно су уписане 94 дестилерије, док је у Регистру произвођача вина евидентирано 40 произвођача.

Расте производња гаса у Русији

Расте производња гаса у Русији

Према подацима министарства, у регистру произвођача јаких алкохолних пића до краја 2021. било је уписано 86 произвођача, док су у 2022. години регистрована четири произвођача, колико и од почетка ове године.

– Законом о јаким алкохолним пићима из 2015. године, као и правилницима, прописани су услови које би произвођачи требало да испуне у погледу просторија, опреме и стручног кадра како би добили рјешење о испуњености услова за производњу и упису у регистар – казали су у министарству.

Из Инспектората РС наводе да је физичким лицима дозвољено да производе вино и ракију за властите потребе, али их не могу стављати у промет и продавати уколико нису регистровани као произвођачи.

У случају да се утврди да физичко лице нелегално прометује ракију или вино прописана је казна од 500 KМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)