Predsjednik Udruženja roditelja četvoro i više djece

Simanić: Majkama četvoro i više djece dati penzije

 • 23.01.2020.14:15

Predsjednik Udruženja roditelja četvoro i više djece "Djeca su naša budućnost" iz Istočne Ilidže Ljiljana Simanić rekla je da bi svim majkama sa četvoro i više djece trebalo dati penzije.

"Porodica je najbitnija. To je naš zahtjev prema višem nivou", rekla je Simanićeva Srni i navela da majkama sa četvoro i više djece nije moguće da istovremeno budu i uzoran roditelj, i domaćica, i supruga, i radnica u današnje vrijeme brzog tempa života.

Simanićeva je podsjetila da je Udruženje osnovano 2014. godine i da trenutno broji 46 porodica.

Udruženje su samoinicijativno osnovale majke.

"Rad majki sa četvoro i više djece koje vode Udruženje, iako nemaju dovoljno vremena, je volonterski. Sve radimo same, nemamo novčana sredstva niti naknade za svoj rad", rekla je Simanićeva.

Ona je navela da nemaju podršku lokalne zajednice i viših nivoa vlasti, iako je potrebno više pažnje posvetiti ovakvim porodicama.

Udruženje je, dodala je ona, predavalo projekte za grad Istočno Sarajevo i opštinu Istočna Ilidža, ali oni nisu prošli, i jedina pomoć im je od opštine Istočna Ilidža od 680 KM, od čega je 500 KM uplaćeno za predregistraciju, 100 za uslugu knjigovođe, a 80 KM su iznosili troškovi održavanja računa u banci.

Napomenuvši da je na konkursu koje je u decembru raspisalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske prošao projekat Udruženja, Simanićeva je rekla da će dio tih sredstava usmjeriti na socijalno najugroženije porodice iz Udruženja.

Ona je ukazala da 80 odsto roditelja iz višečlanih porodica radi u privatnom sektoru, bez redovne uplate penzionog i zdravstvenog osiguranja, a da od tog broja polovina nema pravo na dječiji dohodak.

Ipak, ističe ona, višečlane porodice nisu siromašne, već najbogatije jer se novcem ne može kupiti ljubav.

"Članovi Udruženja najviše se žale na nedostatak posla i finansijskih sredstava, a tri udarna perioda za njih su Božić, Vaskrs i septembar - polazak djece u školu, priprema ogreva i zimnice", navela je Simanićeva, izrazivši nadu da će vlasti ove godine imati malo više sluha.

Ona je dodala da je jedan od problema sa kojima se suočavaju nedostatak prostorija za rad, te da je planirano da to traže od opštine Istočna Ilidža.

Simanićeva je podsjetila da su prošle godine u aprilu u saradnji sa Nevladinom organizacijom "Vorld vižn" radili projekat "Različiti, a jednaki", sa željom da pomognu Udruženju djece i omladine sa posebnim potrebama "Zagrljaj" iz Istočne Ilidže.

"Taj projekat smo dobro odradili, a djeca iz našeg udruženja su članovi i njihovog udruženja i tom prilikom smo skupili novac za dva mjeseca plaćanja logopeda i defektologa", naglasila je Simanićeva.

Prema njenim riječima, Udruženje je za Božić obezbijedilo pakete sa higijenskim i prehrambenim proizvodima za šest porodica, od kojih su tri samohrane majke i jedna kojoj je dijete umrlo.

Simanićeva je rekla da su u saradnji sa Humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe" i projektom "Trojka iz bloka" 2018. godine porodici Mekić iz ovog Udruženja uradili kompletnu adaptaciju krovne konstrukcije i kupatila, vrijednosti 6.491 KM.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.