СПЦ

Симболика цвијећа на Цвијети: Вјерује се да свако има посебно значење за овај хришћански празник

  • Извор: Жена Блиц
  • 28.04.2024. 10:31

Вјерници Српске православне цркве данас обиљежавају Цвијети, дан када је Исус Христ, како јеванђеља пишу, са својим ученицима свечано ушао у Јерусалим.

Тада је народ Исуса дочекао с палминим гранчицама и цвијећем, а овај догађај се сваке године прославља недјељу дана пред Васкрс.

Цвијети се славе у свим хришћанским земљама, али са незнатном разликом у обичајима. О данашњем празнику се у српским крајевима одвајкада водило много рачуна, па се код нас празнују нарочито весело и свечано.

Цвијети су покретни хришћански празник којим се обиљежава Христов улазак у Јерусалим. Ово значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Ускрс јер се празнује недјељу дана раније. Ове године “пада” 28. априла.

Празник је установљен у Јерусалиму крајем ИВ вијека, за успомену на посљедњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на посљедњу недјељу његовог живота.

Није исто које цвијеће берете и поклањате

Иако је цвијеће на данашњи дан незаобилазан детаљ, није исто које цвијеће берете или неком поклањате. Ево његове симболике на празник Цвијети:

Обичаји на Цвијети

У знак сећања на људе који су у Јерусалиму Исуса дочекали палминим гранчицама и цвијећем, код нас је обичај да дјевојке и дјеца поране и оду да беру цвијеће (одатле и назив самог празника). Потребно је пожурити јер се вјерује да онај ко први стигне и узбере цвијет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако снажно вјерује.

У неким крајевима Србије убрано цвијеће се не уноси у кућу већ се оставља у посудама са водом у дворишту да преноћи. По градовима међутим, гдје људи махом живе у становима, развио се обичај да се букети ипак доносе у собе, потапају у воду са златним и сребрним прстењем и да се том водом дјеца умивају. Народ каже, ваља се!

У старим данима је у Србији био распрострањен обичај да се на Цвијети цијели дан шета окићен цвијећем. Момци би правили букете и носили их дјевојкама, а сваки цвијет имао је своје значење из кога би оне могле да разазнају удварачева осјећања.

Цвијети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвијеће. Прошетајте парком, опустите се и дружите. Срећни вам празник!, преноси Жена Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина