Први пут активиран у случају нестанка Данке Илић

Систем ''Пронађи ме'' требао би бити активиран до краја године у Српској

 • Извор: АТВ
 • 27.05.2024. 19:32

Систем "Пронађи ме" за обавјештавање јавности у случају нестанка малољетника до краја године требао би бити активиран и у Српској.

Важно је да се у овај проблем укључе све институције, али и појединци. МУП Српске, превентивно, посебну пажњу посвећује малољетничкој деликвенцији, вршњачком насиљу и дјеци, истиче ресорни министар. 

"Овдје се ради, заправо, унаприједимо било какав облик нестанка дјетета и када јесте и када није криивчно дјело, али са аспекта да снага МУП-а буде појачана таквом врстом информација, активношћу да практично исте секунде укључимо и сву друштвену заједницу, комплетно наше друштво и све једног грађанина", каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Српске.

За покретање система важно је да полиција зна да је дијете у животној опасности. По први пут систем "Пронађи ме" у Србији је активиран у случају нестанка Данке Илић. 

 "Постоје одређени критеријуми уколико је дијете, рецимо, млађе од седам година, систем ће се покренути, то је био случја са нашом дјевојчицом Данком Илић 26. марта ове године, затим уколико је дијете са неким обликом инвалидитета, нпр. тада се систем покрене, уколико се поуздано зна да је дијете жртва отмице или трговине људима-систем ће се покренути", каже Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану дјецу.

Овај систем постоји у 22 земље Европе. Представници МУП-а Србије кажу да Српској желе да уведе систем "Пронађи ме", али да га што мање користи. 

"Спремни смо да га подијелимо заједно са вама и надамо се да ћемо у будућности, можда имати један интегрисани систем који ће покривати наше двије земље", рекао је Милан Андрић, представник МУП Србије.

Република Српска ће, поред Србије, прва имати систем "Пронађи ме", а Србија је позвала и друге земље, као и институције у региону да слиједе њихов примјер и уведу овај систем. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.