Dane Malešević

Škola "Sveti Sava" ponovo dobila video-konferencijsku jedinicu

  • 02.10.2018. 16:37

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević posjetio je danas Osnovnu školu "Sveti Sava" u Doboju, gdje je ponovo postavljena video-konferencijska jedinica, koja je uništena u poplavama 2014. godine.

Malešević je rekao novinarima da je osim škole u Doboju i za školu u Bijeljini ponovo obezbijeđena nova video-konferencijska oprema, za šta je izdvojeno oko 12.000 KM.

On je naveo da je ovaj sistem postavljen i u školama u Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku, Palama, Foči i Trebinju, kao i u Republičkom pedagoškom zavodu, te Ministarstvu prosvjete i kulture.

"Riječ je o ukupno 10 pristupnih lokacija koje pokrivaju sve regije u Srpskoj, a koje smanjuju troškove međusobne komunikacije i održavanja sastanaka Ministarstva sa školama", rekao je Malešević.

On je istakao da ovaj sistem mogu koristiti i druga ministarstva koja imaju potrebu da komuniciraju sa lokalnim zajednicama.

Malešević je naveo da je u toku treća faza projekta "Dositej", u okviru koje se preostale 62 osnovne škole opremaju elektronskim učionicama, za šta je obezbijeđeno 7.300.000 KM iz programa javnih investicija Republike Srpske.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Radmila Dakić rekla je da će ponovnim uspostavljanjem video-konferencijskog sistema ova obrazovna ustanova biti ponovo umrežena sa resornim ministarstvom i pedagoškim zavodom.

Ona je istakla da ova škola znatno ulaže u informatizaciju i digitalizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u trećoj fazi projekta biće isporučeno 149 elektronskih učionica, odnosno 2.900 učeničkih i 350 nastavničkih laptopova, sa svom pratećom mrežnom opremom iz prethodne dvije faze projekta "Dositej".

Biće obezbijeđeno i 1.000 novih baterija za učeničke laptope, isporučeni u prvoj fazi projekta, kao i dodatni pregled mrežne opreme iz prethodne dvije faze projekta "Dositej".

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prvoj fazi projekta "Dositej" iz 2012. godine opremljeno 65 osnovnih škola sa 408 elektronskih učionica, odnosno 10.200 računara za učenike i 800 laptop uređaja za nastavnike, iz kreditnih sredstava Vlade Srbije u iznosu od 4.500.000 evra.

Drugu fazu projekta "Dositej" realizovala je Vlada Republike Srpske 2014. godine kreditom u iznosu od 9.000.000 KM i tada je 60 osnovnih škola opremljeno sa 310 elektronskih učionica, odnosno isporučeno je 7.750 računara za učenike i 550 laptop uređaja za nastavnike.

U Trećoj fazi projekta u 62 osnovne škole uvodi se nova verzija elektronskog dnevnika, koji će nastavnicima, roditeljima i učenicima omogućiti uvid u sve relevantne parametre nastavnog procesa, te podići sistem rada škola u Srpkoj na viši nivo.

Na taj način elektronski dnevnik će se koristiti u 86 škola u Republici Srpskoj, a u planu za naredni period je i uvođenje elektronskog dnevnika u sve osnovne i srednje škole.

U ovoj fazi redizajniraće se i portal "E-obrazovanje", a biće izrađena i odgovarajuća android aplikacija.

Oko 1.000 nastavnika i vannastavnog osoblja proći će odgovarajuće obuke s ciljem podizanja informatiče pismenosti i modernizacije rada škole.