ATV

Цијена никад виша

Скуп купус у Семберији

 • Извор: АТВ
 • 30.09.2023. 19:23

На пољима у Семберији купус се сијече и припрема за продају или кисељење. Цијена никад виша. Произвођачи кажу да нису имали избора - све што им је требало за сјетву је било скупље.

"Цијена је негдје око 50, 55 фенинга по килограму. Међутим, на кванташу, свједоци смо да то не иде на килограм него на џак. Е сад, видим да откупљивачи су кренули са 50, а дошли до 22,23 фенинга. То је стварно поражавајуће. Нема се рачуна. Иначе, имамо проблем са радном снагом, а и те дневнице су отишле, ненормално су велике", каже Ђорђе Вакчић, из Мале Обарске.

Џак купуса прошле године био је од пет до пет и по марака. Ове године је, кажу, све испод шест премало. Има и оних који ће већину урода укиселити, попаковати у кесе и тако послати у продају. По којој цијени ће у продају и колико ће тако успјети да зараде још не знају. 

"То је кисели купус, упакован, вакумиран, упакован на палете", истиче Никола Стајић.

С обзиром на више цијене свјежег, а самим тим и киселог купуса, ове године, сарма би могла бити папрено скупа. 

"Ови млађи, ја волим да кажем у шали, имају готову храну па слабије ће да мотају сарме. Слабије хоће да киселе него купе, а то није ни близу овог квалитета. Тако да нека се не сикирају, мислим да ће то на исто да изађе и увијек се нађе новца за добру сарму", додаје Вакчић.

Добро је, кажу произвођачи, што на домаћем тржишту још увијек нема увозног купуса. Али их брине то што се домаћи, за сада, слабо продаје.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.