Skupština Udruženja penzionera u Tesliću

Višković obećao: Uskoro vanredno povećanje penzija

  • 28.05.2019. 09:17

Penzije u Srpskoj će od jula biti vanredno povećane za oko dva odsto, poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. Podsjetio je premijer da su penzije u januaru redovno usklađene za 2,17%. Kaže da Vlada Srpske prati priliv u budžet i u skladu sa time povećava i penzije.

Zadovoljni su time i penzioneri. Ipak, nadaju se da će povecanja biti još.

"Ove godine najmanje šest odsto. Ja mislim da će se to izvršiti. Ako budu ovako prihodi Republike rasli, kao što rastu", ocijenio je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Penzioneri u Srpskoj u prosjeku imaju 29 godina radnog staža, dok je to u evropskim državama preko 40 godina. U penzioni sistem Srpske ranije je prihvaćen veliki broj građana koji nisu ispunjavali sve propisane uslove. Višković kaže da su zbog toga penzije u Srpskoj nešto manje u odnosu na region. 

"Ja sam ponosan na činjenicu da smo mi u određenom momentu svim tim ljudima izašli u susret i pomogli jer se pokazalo da su to njima jedina primanja. Vlada će sve te stvari pratiti i kad god se ukaže prilika kao ovaj put povećati penzije", izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

 

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, kažu, penzionerima uvijek stoje na raspolaganju. A penzionerima će na raspolaganju i to prvi put, po uzoru na Srbiju, biti i  Pravilnik na osnovu koga će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja. Pravilnik će pripremiti direktor Fonda PIO, prijedloge će dostavljati Udruženje penzionera, a sredstva obezbijediti Vlada Srpske.