ATV

СПЦ

Славимо Свету мученицу Киклију: Данас се ваља пјевати, а ево и зашто!

  • 05.12.2023. 07:49

Ако имате омиљену пјесму и волите да пјевате, данас се ваља да се тако учини јер је овај дан посвећен заштитници музике.

Света мученица Кикилија или света Цицилија живела је у Риму у породици трговаца. Према предању, рано се завјетовала Богу на доживотно дјевичанство, али родитељи нису поштовали ту њену жељу и на силу су је удали за незнабошца Валеријана.

Међутим, Кикилија је прве брачне ноћи успјела да убиједи младожењу у исправност хришћанства и вјере у једног Бога, као и то да он треба да се крсти и да потом живе девственим животом.Ускоро је Валеријан успио да у хришћанство обрати и свог брата Тивуртија. Обојица су, каже прича, због своје вјере, осуђени на смрт, а вођени на губилиште ова два брата својом искреном вјером и спремношћу да за њу страдају, успјели су да обрате у хришћанство и вођу страже, Максима. Сва тројица након тога заједно су погубљена.

Света Кикилија сахранила је њихова тијела заједно, а онда је и она изведена на суд. Послије страшних мука осуђена на смрт одсјецањем главе. Предање каже да је приликом извршења смртне казне џелат три пута ударио мачем по врату, но није могао да је убије. Из ране коју је направио текла је крв, а вјерници су је прикупљали у мараме, сунђере и тканине. Легенда тврди да је она касније лијечила све болести.

Три дана послије тога, мученица и дјевица Кикилија је издахнула. Њене мошти почивају у Цркви њенога имена у Риму, а сјећање на ову светицу празнује се заједно са Валеријаном, Тивуртијем и Максимом.

Вјерује се да на данашњи дан слушате омиљене пјесме, будете весели и распјевани како би вам цијела наредна година прошла у радости и весељу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: