3. новембар

СПЦ слави Илариона Великог

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2023. 07:25

Свети Иларион је рођен 291. године у Тавати, мјесту у близини Газе (Палестина). Он је један дио живота провео и на тлу данашње Далмације, а који је остао упамћен по својој борби са демонима.

Његови родитељи нису били вјерници, али су ипак одлучили да га пошаљу у најбоље хришћанске школе у Александрији (Египат).

Иларион је одмах послије школе одлучио да се замонаши и постане ученик Светог Антонија. Након школовања вратио се у село у близини Газе како би ширио вјеру. Према предањима, редовно се сусретао са демонима које је молитвом и крсним знамењем увијек успјешно гонио од себе.

Иларион је због демона падао у кому, а понекад је данима знао да буде одсутан духом, гледајући у једну тачку. Народу је био познат као учитељ и чудотворац, а уважавали су га како хришћани, тако и невјерници. Иларион је, међутим, увијек бежао од захвалности и похвала уз ријечи: Тешко мени, примих на земљи плату своју.

Због тога се никада није дуго задржавао на једном мјесту, већ је од села до села бјежао од људи како би се осамио у својим мислима са Богом. Живио је у Мисиру, у Сицилији, Далмацији и напокон на Кипру гдје је и преминуо око 372. године у 80. години живота.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм