ATV

Praznik

SPC sutra proslavlja Aranđelovdan, ovo su običaji i vjerovanja

  • Извор: АТВ
  • 20.11.2022. 08:11

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslaviće sutra Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

Sveti arhangel Mihailo je simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mjereći im dobra i zla djela.

Slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvijek se obilježava 21. novembra prema novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vrijeme. Vrijeme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vrijeme Arhanđel luta svijetom obučen u prosjaka da izgradi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smijete uraditi jeste da siromašne i nemoćne tjerate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vjernike, kazniti.

Jedno narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lijepih dana. Čim ustanete, pogledajte u nebo, i saznaćete kakva godina je pred nama.


Тагови: