Da li će iko odgovarati za ubistvo oko 180 srpskih civila?

Srbi iz Konjica tri decenije čekaju pravdu

  • Извор: АТВ
  • 07.03.2022. 19:21

Skoro tri decenije Srbi iz Konjica vape za pravdom. Pitaju se da li će iko odgovarati za ubistvo oko 180 srpskih civila među kojima sedam maloljetnika. Trebinjska policija svako malo šalje izvještaje, a oni se gomilaju u ladicama sarajevskoh pravosuđa.

Nedavno su podijeli izvještaj protiv 23 lica koja se sumnjiče da su počinila krivično djelo „Genocid“ i krivično djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, a i „Uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika.  

"Prijavljena lica se sumnjiče da su u svojstvu odgovornih lica, za područje opštine Кonjic, a po prethodnom dogovoru sa nadređenim, u periodu 1992-1995 godine, tokom trajanja ratnih dejstava, sami ili skupa planirali i organizovali sistematičan napad, usmjeren protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti", kaže Jelena Biberdžić, portparol PU Trebinje.

Na spisku su između ostalih Haris Silajdžić, nekadašnji ministar u BiH i tadašnji predsjednik opštine Konjic Rusmir Hadžihuseinović. Neki od osumnjičenih nisu među živima, a jedan od njih je i Alija Izetbegović. Strahovit zločin počinjen je u selima Blace i Bradina, ali i u konjičkim kazamatima Čelebići i Musala. Ubistva, silovanja, progon Srba i paljenje srpskih sela Konjičani ne zaboravljaju.

"Evo mi 30 godina poslije još nemamo nijednu pravosnažnu presudu za te zločine za koje postoje notorne činjenice. Tužilaštvo i Sud BiH su sada na jednom velikom ispitu a mi nemamo povjerenje", kaže Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja "Konjičana Republike Srpske".

Do sada postoji samo presuda za logor „Čelebići“, i još nekoliko pojedinačnih presuda kaže Pologoš i pita se da li će ikada iko odgovarati za sela Blace i Bradina. Samo zato što su Srbi na području Konjica ubijene su 383 osobe. Spaljeno je na desetine srpskih sela, a od oko 7.000 sada u ovoj opštini živi nešto više 200 Srba. Policija je do sada podnijela oko 50 izvještaja

Тагови: