Mostar

Srbi tužni i razočarani zbog skrnavljenja hrama

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2022. 19:10

Još jednu noć mostarski Saborni hram dočkuje u mraku. Utihnula su i zvona ove bogomolje, a na tri sata stalo je vrijeme. Ovo oslikava Mostar koga mnogi nazivaju gradom razlika i suživota. Daleko je od toga, poručuju Srbi koji sa suznim očima gledaju devastirani hram.

Na pitanje kako se osjeća, Zorka Šešlija odgovara:

"Teško se osjećam isto kao kada sam došla na ruševinu svoje kuće, evo sada mi je to tako teško, bilo mi je teško kada je kuća srušena", kaže Zorka.

Neko je pokidao i odnio kablove sa Saborne crkve, od toga je slaba ekonomska korist pa mnogi kažu da je ova devastacija urađena sa jasnom namjerom. Napravimo korak naprijed, a neko nas vrati tri unazad, teško je, kaže starješina hrama i dodaje da su ovo velika iskušenja. 

"Nije se uvijek lako nositi sa iskušenjima ali mi nismo neko ko će slati neke poruke koje nisu podrške mira i ljubavi. Mi smo tako učeni od naših episkopa, naš vladika Atanasije nam je govorio kada naiđu iskušenja, jesu vjetri, jesu vihorovi, ali nismo ni mi slamke. Neće nas ovo pokolebati neće promijeniti naše raspoloženje prema Mostaru", ističe Duško Kojić, starješina Sabornog hrama u Mostaru.

Teški su ovi dani za mostarske Srbe ali kažu da su navikli jer je ovakvih dana bilo mnogo zadnjih godina. Osjećaji su pomješani, a prednjače ljutnja i strah.

"Budi osjećaj razočarenja, tuge, da ne kažem straha. Ova situacija je zaista ranila srce svakog Srbina u Mostaru. Ova situacija po meni najbolje oslikava i pokazuje položaj naše crkve i srpskog naroda i u Mostaru i u FBiH", ističe Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednik SPKD Prosvjeta Mostar. 

"Jasna je ponuda svima da neki želi u ovom gradu da se vrati u prošlost. Mi nećemo dozvoliti da se vratimo prošlosti, mi ćemo obnoviti našu crkvu, mi ćemo obnoviti i našu zajednicu ovdje kako zaslužuje", izjavio je Velibor Milivojević.

Svi se nadaju da će vandali što prije pred lice pravde. Iz policije kažu da je uviđaj urađen i da se za počiniocima traga, dodaju da nema razloga za strah.

"Stanje sigurnosti u našoj županiji je zadovoljavajuće, isto tako imamo policijske službenike tako da nijedan građanin a pogotovo crkveni dostojnici ne smiju se brinuti za svoju sigurnost", kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Samo ove godine crkvena imovina u Mostaru pljačkana je deset puta. Saborni hram zaštitni je znak grada na Neretvi, prije 30 godina je sravljen sa zemljom, a od 2010. traje njegova obnova. Kraj se ne nazire pogotovo poslije zadnjih nemilih scena.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина