Garancije za kredit

Sredstva namijenjena za dionicu od petlje "Johovac" do petlje "Rudanka"

  • 05.11.2018. 17:57

Savjet ministara dao je danas garanciju od 70 miliona evra na kredit za dio auto-puta u Republici Srpskoj na području Doboja, a sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase auto-puta na Koridoru "Pet ce", i to dionice od petlje "Johovac" (Tovira) do petlje "Rudanka" (Kostajnica).

Izgradnjom planirane dionice auto-puta Banjaluka-Doboj omogućava se povezivanje evropskog pravca Gradiška-Banjaluka-Mrkonjić Grad-Livno-Split i Koridora "Pet ce" Šamac-Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar-Ploče, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Sve dospjele i neplaćene iznose po ovom zajmu za koje BiH izvrši plaćanja iz Garantnog fonda, BiH će naplatiti od Republike Srpske u skladu sa supsidijarnim ugovorom o garanciji zaključenim u julu. 

Savjet ministara donio je ovu odluku na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, a riječ je o izdavanju garancije vrijedne 70 miliona evra po ugovoru o zajmu za Koridor "Pet ce" u Republici Srpskoj - dio jedan, između Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" i Evropske banke za obnovu i razvoj.