Tropic

Šta je "dry aged” meso i gdje ga možete pronaći u Banjaluci?

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2023. 15:31

Zamislite savršen zalogaj domaćeg junećeg mesa, mekane teksture i složenog orašastog ukusa. Ako tome dodate još i svoj omiljeni prilog i čašu crvenog vina, nema sumnje da će vaše nepce uživati u ukusnom spoju aroma.

Upravo ovakav komad mesa od sada možete pronaći i u Banjaluci. Riječ je takozvanom „dry aged” mesu koje prolazi kroz proces suvog zrenja, odležava 45 dana i na taj način omekšava te dobija intenzivan ukus.

U zavisnosti od sječenja komada „dry aged” junetine, dobijaju se različiti odresci:  Porterhouse, T-bone, Ribeye i New York Strip koje možete pronaći na odjelu mesnice u Tropic centru Banja Luka.

Kako pripremiti steak po svom ukusu?

Ostavite ga kratko na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu zagrijte tavu ili roštilj na jaču temperaturu. Pospite steak uljem i začinite solju i biberom. Preporuka za pečenje je između dvije i po minute sa obje strane ukoliko volite slabije pečeno, tri minute za srednje pečeno i tri i po minute za bolje pečeno. Vrijeme pečenja svakako prilagodite svom ukusu i temperaturi.


Šta je „dry aged” meso i gdje ga možete pronaći u Banjaluci?

Zamislite savršen zalogaj domaćeg junećeg mesa, mekane teksture i složenog orašastog ukusa. Ako tome dodate još i svoj omiljeni prilog i čašu crvenog vina, nema sumnje da će vaše nepce uživati u ukusnom spoju aroma.

Upravo ovakav komad mesa od sada možete pronaći i u Banjaluci. Riječ je takozvanom "dry aged” mesu koje prolazi kroz proces suvog zrenja, odležava 45 dana i na taj način omekšava te dobija intenzivan ukus. U zavisnosti od sječenja komada "dry aged” junetine, dobijaju se različiti odresci:  Porterhouse, T-bone, Ribeye i New York Strip koje možete pronaći na odjelu mesnice u Tropic centru Banja Luka.

Šta je tačno "dry aging” odnosno suvo zrenje i zašto je ovo meso izuzetno cijenjeno među gurmanima i kuvarima? Suvo zrenje je tradicionalni način pripreme kojim meso dobija na mekoći i intenzitetu ukusa. Posljednjih godina dobija veliku pažnju jer je proces unaprijeđen upotrebom specijalizovanih komora.

Savršen komad dry aged mesa dobija se strogo kontrolisanim uslovima temperature, vlage i ventilacije u komorama koji omogućavaju da se meso ne isuši i da enzimi unutar njega vrše proces omekšavanja stvarajući meso koncentrisanog i intenzivnog ukusa.


Ako ste ljubitelj specijaliteta od mesa ili jednostavno volite da isprobavate nove ukuse, za koji god dry aged steak da se odlučite, nećete pogriješiti. Uživanje u svakom zalogaju je zagarantovano.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм