ATV istražuje

Šta je sve potrebno da uradite kako biste uvezli auto iz inostranstva?

  • Извор: АТВ
  • 10.04.2022. 13:13

Polovna ili nova vozila uvezena iz druge države moraju da prođu proces homolagacije automobila. Kada lice dolazi sa automobilom u Republiku Srpsku prijavljuje ga za uvoz na graničnom prelazu, nakon čega dobija prevoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana, te u tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis koji provjerava vozilo i izdaje uvjerenje da prevozno sredstvo zadovoljava minimalne tehničke uslove.

U svakom slučaju, ako se odlučite za uvoz vozila, zbog komplikovane procedure savjet je da se obratite špediterskoj kući kako biste dobili sve potrebne informacije i izbjegli nepotrebne troškove. 

1) Da bi vozilo ušlo u BiH, u skladu sa važećom legislativom, mora zadovoljiti minimalne tehničke uslove homologacije vozila. Homologaciju vozila, tj. ispitivanje tehničkih karakteristika svakog pojedinačnog vozila provode ovlašteni tehnički servisi u Bosni i Hercegovini. 

2) Dakle, kada lice dolazi s vozilom u BiH, prijavljuje ga za uvoz na graničnom prijelazu, nakon čega dobija provoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana i u tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis koji provjerava vozilo i izdaje uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije vozila.

3) Kada vozilo dobije uvjerenje o homologaciji, sa tim uvjerenjem i sa svom ostalom dokumentacijom ide se u određenu carinsku ispostavu u unutrašnjosti BiH gdje se završava carinski postupak uvoza vozila, plaćaju  uvozne dažbine (carina i PDV), te nakon toga vozilo se može registrovati kod nadležnog MUP-a. Kad su u pitanju uvozne dažbine, standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15 odsto i PDV 17 odsto. 

4) Da bi lice bilo oslobođeno od plaćanja carine mora imati dokaz o porijeklu vozila iz EU, a to je izjava na fakturi od prodavca vozila (ako se vozilo kupuje u firmi koja može izdati fakturu), ili obrazac EUR 1 (ako se vozilo kupuje od fizičkog lica putem ugovora o prodaji, ili je eventualno već u vlasništvu uvoznika). Obrazac EUR 1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od pomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti osobađanje od plaćanja carine. PDV se plaća u svakom slučaju. 

5) Od prvog juna 2019. zabranjen je uvoz automobila sa standardom nižim od Euro 5. Vozila sa takvim motorima proizvodila su se do 2009. godine, što praktično znači da je onemogućen uvoz u BiH auta starijih od 10 godina. Ovo pravilo ne odnosi se na teretna vozila, pa motor Euro 4 za njihov uvoz ne predstavlja prepreku. Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

6) Više od 60 odsto registrovanih vozila u BiH starije je od 18 godina, a više od 85 odsto voznog parka starije je od 13 godina", naveli su iz BIHAMK-a sumirajući podatke za 2018. godinu.

7) Standardi su propisani sljedećim aktima: 

- Pravilnik o homologaciji vozila, dijelova, uređaja i opreme 

- Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za diјеlоvе, urеđаје i оprеmu vozila pri homologaciji tipa.


Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.