Sirene odjekivale Bilećom

Štrajk vatrogasaca u Bileći: Opština ne poštuje kolektivni ugovor

  • Извор: АТВ
  • 23.06.2022. 18:19

Sirene su danas odjekivale Bilećom. Nije bilo nikakve opasnosti, u pitanju je veliko nezadovoljstvo. Štrajkovali su vatrogasci. Novi kolektivni ugovor opština Bileća ne poštuje a ne isplaćuje ni plate, to su razlozi za nezadovoljstvo.

"Za pola godine dobili smo dvije minimalne plate pomoći od Vlade, jedna četveročlana porodica da živi sa 1.100 maraka je nemoguće. Došli smo na rub egzistencije, ovo je haos", rekao je Simo Dragić, vatrogasac iz Bileće.

Haosa će tek biti jer su bilećki vatrogasci na korak do generalnog štrajka.

"Generalni štrajk znači obustava rada, nećemo kršiti zakon, izlazićemo na udese, gdje budu ljudi i materijalna dobra ugroženi to ćemo raditi", dodaje Radojica Ćuknić, sindikat TVJ Bileća.

Kriza je ponavljaju bilećki čelnici. Načelnik je juče obećao da će novi ugovor primjeniti za 16 od ukupno oko 30 vatrogasaca, oni poručuju da ne žele da se dijele. Zamjenik načelnika moli za razumijevanje.

"Razumijevanje, što smo mi u teškoj finasiskoj situaciji, naravno zakon treba ispoštovati i to je nešto što ćemo mi uraditi. Na kraju krajeva oni to mogu dobiti na ovaj ili na onaj način, ako mi to ne prihvatimo oni će da tuže pa će da dobiju. Ali naš cilj je da postignemo kompromis i da budemo zadovoljni i mi i oni", kazao je Nikola Bajović, zamjenik načelnika Bileće.

Većina opština u Srpskoj primjenjuje novi ugovor po kome su plate vatrogaaca znatno veće.  Bilećani traže da se zakon poštuje.

"To su izmjene posebnog kolektivnog ugovora, one nam donose to da se vatrogasac spasilac svrstava u četvrtu platnu grupu i automatski se naša osnovna plata povećava za nekih 200 KM plus ostale stvari. Tako da kažem, značajno binam se poboljšao materijalni položaj", ističe Dragan Vučinić, vastrogasac iz Bileće.

Bilećkim vatrogascima podrška od kolega stigla je iz svih dijelova Republike Srpske. Izostala je podrška bilećkih radnika koji takođe plate nemaju više od šest mjeseci.



Тагови: