Sporazum o saradnji Ekonomskog fakultet i Udruženje ekonomista

Studentima više prakse, prijedlozi za rješenja ekonomskih problema

 • 13.02.2019. 13:35

Ekonomski Fakultet Univerziteta u Banjaluci i Udruženje ekonomista Republike Srpske "Svot" potpisali su danas sporazum o saradnji koji bi trebalo da doprinese unapređenju naučno-istraživačkog rada i praktičnog znanja studenata i rješavanju probleme u ekonomiji, a posebno realnom sektoru.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Saša Petković rekao je da su prepoznali Udruženje ekonomista Republike Srpske "Svot" kao partnera. 

"Pokušavamo da damo odgovore na goruća pitanja u ekonomiji, ali i na društvene promjene koje se dešavaju u Srpskoj. Udruženje ekonomista ima veliki broj ekonomista, mastera, magistara i doktora ekonomskih nauka koji su obrazovanje završili na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Ovom saradnjom ćemo pomoći jedni drugima u naučno-istraživačkom radu i rješavanju praktičnih problema", istakao je Petković. 

On je dodao da je Udruženje ekonomista osnovalo novi časopis u čijem kreiranju će učestvovati i profesori i asistenti sa Ekonomskog fakulteta, a omogućiće i studentima drugog i trećeg ciklusa studija da obavljuju naučna istraživanja. 

Petković je naglasio da je važan aspekt saradnje omogućavanje više praktične nastave za studente. 

"U posljednje dvije godine smo s ciljem jačanja vještina studenata, a ne samo teoretskog znanja, uveli obaveznu stručnu praksu za studente četvrte godine. Efekti su veoma dobri i u toku prakse je određeni broj kompanija prepoznao kvalitet naših studenata i zaposlio ih. Studenti studijskog programa ekonomija i poslovno upravljanje obavljaju obaveznu stručnu praksu u 44 privredna subjekta u Srpskoj", pojasnio je Petković. 

On je dodao da će sporazum omogućiti da u narednoj akademskoj godini na studijskim programima ekonomija i poslovno upravljanje i poslovna informatika stručna praksa bude obavljana i od treće godine, a plan je da od akademske 2020/2021 godine u novi i u postojeći studijski program bude uvedena obavezna praksa od druge godine. 

"Uvodimo princip dualnog obrazovanja jer nam je želja da diplomirani studenti Ekonomskog fakulteta uđu na tržište rada sa vještinama i kompetencijama i na taj način odgovorimo izazovima realnog sektora", rekao je Petković. 

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot“ Saša Grabovac rekao je da su i do sada sarađivali sa Ekonomskim fakultetom, a da su sada preciznije definisali zajedničke ciljeve i planove. 

"Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti je časopis o saveremenoj ekonomiji. To je doprinos Udruženja ekonomista i Ekonomskog fakulteta razvoju ekonomske misli i rješavanju problema u privredi", istakao je Grabovac. 

On je podsjetio da je Udruženje ekonomista prije nekoliko dana nagradilo najboljeg studenta Ekonomskog fakulteta u prošloj godini, koji je postao i 191. član Udruženja. 

"Nadam se da ćemo doprinijeti da se znanje više vrednuje u našem društvu. Kvalitet studenata koji završavaju fakultete na javnim univerzitetima, a posebno Ekonomski fakultet, je na visokom nivou, ali nedostaje više prakse. Nadam se da će ubuduće biti sve više i praktičnog znanja", naglasio je Grabovac. 

On je najavio da će četvrto izdanje "Jahorina ekonomskog foruma" biti održano 23. i 24. aprila, navodeći da profesori Ekonomskog fakulteta učestvuju u izradi programa foruma. 

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Енерго клуб

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.