Dobavljač tražio provjeru

Sumnja u ispravnost: Citostatik stavljen van upotrebe

  • 26.02.2019. 08:08

U bolnicama u Srpskoj vlada nestašica „docetaksela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća, koji je krajem prošle godine stavljen van upotrebe, jer se javila sumnja u njegovu ispravnost.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da je u novembru prošle godine tadašnji dobavljač, „Evropa lijek“, zatražio provjeru ovog lijeka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"To je urađeno nakon prijave Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske da jedna serija prilikom rastvaranja ima neuobičajenu boju. A procedura je takva da se, čim se javi sumnja u ispravnost lijeka, on stavlja  van upotrebe, što je dobavljač i uradio po nalogu ALM. Dakle, nije utvrđeno da je lijek neispravan, već je postojala sumnja u ispravnost", naglašavaju u ovom fondu.

Dodaju da je FZO, još u novembru prošle godine, pokrenuo novu proceduru nabavke lijeka, koja je okončana ovog mjeseca.

"Sljedeće sedmice će biti potpisan okvirni sporazum sa novim dobavljačem za nabavku docetaksela za ovu godinu. Proizvođač je ”Ebewe”, Austrija, a dobavljač je „Interpromet“. Očekujemo da ovaj lijek bude dostupan početkom marta i da se u potpunosti normalizuje snabdjevenost „docetakselom“. Ovaj lijek se, kao i drugi citostatici, nabavlja putem javnih nabavki", objašnjavaju u FZO.

U ALM BiH kažu da je, uvidom u službenu evidenciju, konstatovano  da 12 lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“ ima važeću dozvolu za stavljanje u promet.

"Na našem tržištu je šest proizvođača lijekova s aktivnom supstancom „docetaksel“. Takođe, uvidom u podatke o nestašici, koje su nosioci dozvola dužni da prijavljuju, utvrđeno je da nije prijavljena nestašica ovih lijekova, koji se primenjuje u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijernog nivoa, a čija je nabavka tenderska", ističu u ovoj agenciji.

U bolnicama u Srpskoj na ovom citostatiku ima popriličan broj pacijenata, a onkolozi objašnjavaju da, ako lijek kasni sedam dana, ništa nije alarmantno. Međutim, ako njegova nestašica potraje, alternativa je da, kako bi primili neophodnu terapiju, pacijenti lijek sami kupuju u apotekama.

Nema hormonske terapije

U pojedinim bolnicama u Republici Srpskoj mjesecima nema ni LHRH agonista, lijeka za liječenje karcinoma prostate. Kako su saopštili iz FZO, i ovaj lijek će biti dostupan početkom marta, a do nestašice je došlo zato što, kako tvrde, dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obaveze.

LHRH agonist nije klasični citostatik, nego hormonska terapija. Dok ovaj lijek ne bude dostupan u bolnicama, pacijenti nemaju izbora nego da ga sami kupuju, a da im FZO refundira troškove.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм