Izazvali oblak zagađenja

Šumski požari proizvode rekordne emisije ugljenika

 • Izvor: Srna
 • 19.07.2022. 15:35

Šumski požari u Španiji i Maroku proizveli su više emisija ugljenika u junu i julu ove godine nego u istom periodu bilo koje godine od 2003, saopštila je Služba EU za praćenje atmosfere "Kopernikus".

Šumski požari zahvatili su dijelove južne Evrope i sjeverne Afrike, u kojima je više stotina ljudi izgubilo život, a hiljade su primorane na evakuaciju. Požari su izazvali oblak zagađenja štetnog po zdravlje i emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Požari u Španiji proizveli su 1,3 miliona tona emisija ugljenika od juna do 17. jula, što je najveći iznos za period jun-jul u bilo kojoj godini od početka prikupljanja podataka 2003. godine.

Sa više od 30 požara koji bjesne od utorka, Španija je već oborila svoj prethodni rekord od 1,1 milion tona emisija ugljenika u periodu jun-jul 2012. godine.

"Emisije za Španiju već su sada veće u poređenju sa prethodnih 20 godina", rekao je za Rojters istraživač EU Mark Parington.

Maroko je, takođe, postavio novi rekord od 480.000 tona emisija ugljenika od šumskih požara u junu-julu ove godine, što je najviše u bilo kom periodu od juna do jula u posljednje dvije decenije.

Program "Kopernikus" u svojim podacima broji sav ugljenik koji se emituje iz požara, uključujući gasove sa efektom staklene bašte, ugljen-dioksid i metan.

Klimatske promjene pogoršavaju vruće i suve uslove koji podstiču požare da se šire brže i duže gore - što znači da izbacuju više gasova sa efektom staklene bašte koji zagrijavaju planetu i zagađivače vazduha koji izazivaju kardiovaskularne i respiratorne probleme.

"U zavisnosti od toga u kom pravcu vjetrovi duvaju, to može zaista da degradira i utiče na kvalitet vazduha koji potencijalno utiče na desetine, stotine hiljada ljudi", rekao je Parington.

Šumski požari su 2021. godine emitovali 1,76 milijardi tona ugljenika širom svijeta, pošto su intenzivni i dugotrajni požari zahvatili regione, uključujući Sibir, SAD i Sredozemlje.

Francuska se približava rekordnoj emisiji usljed šumskih požara. Požari u Francuskoj emitovali su 344.000 tona ugljenika u periodu jun-jul ove godine, što je najviše od juna-jula 2003. U drugim zemljama, poput Portugalije, emisije šumskih požara su nešto niže.

Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.