Izazvali oblak zagađenja

Šumski požari proizvode rekordne emisije ugljenika

  • Извор: СРНА
  • 19.07.2022. 15:35

Šumski požari u Španiji i Maroku proizveli su više emisija ugljenika u junu i julu ove godine nego u istom periodu bilo koje godine od 2003, saopštila je Služba EU za praćenje atmosfere "Kopernikus".

Šumski požari zahvatili su dijelove južne Evrope i sjeverne Afrike, u kojima je više stotina ljudi izgubilo život, a hiljade su primorane na evakuaciju. Požari su izazvali oblak zagađenja štetnog po zdravlje i emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Požari u Španiji proizveli su 1,3 miliona tona emisija ugljenika od juna do 17. jula, što je najveći iznos za period jun-jul u bilo kojoj godini od početka prikupljanja podataka 2003. godine.

Sa više od 30 požara koji bjesne od utorka, Španija je već oborila svoj prethodni rekord od 1,1 milion tona emisija ugljenika u periodu jun-jul 2012. godine.

"Emisije za Španiju već su sada veće u poređenju sa prethodnih 20 godina", rekao je za Rojters istraživač EU Mark Parington.

Maroko je, takođe, postavio novi rekord od 480.000 tona emisija ugljenika od šumskih požara u junu-julu ove godine, što je najviše u bilo kom periodu od juna do jula u posljednje dvije decenije.

Program "Kopernikus" u svojim podacima broji sav ugljenik koji se emituje iz požara, uključujući gasove sa efektom staklene bašte, ugljen-dioksid i metan.

Klimatske promjene pogoršavaju vruće i suve uslove koji podstiču požare da se šire brže i duže gore - što znači da izbacuju više gasova sa efektom staklene bašte koji zagrijavaju planetu i zagađivače vazduha koji izazivaju kardiovaskularne i respiratorne probleme.

"U zavisnosti od toga u kom pravcu vjetrovi duvaju, to može zaista da degradira i utiče na kvalitet vazduha koji potencijalno utiče na desetine, stotine hiljada ljudi", rekao je Parington.

Šumski požari su 2021. godine emitovali 1,76 milijardi tona ugljenika širom svijeta, pošto su intenzivni i dugotrajni požari zahvatili regione, uključujući Sibir, SAD i Sredozemlje.

Francuska se približava rekordnoj emisiji usljed šumskih požara. Požari u Francuskoj emitovali su 344.000 tona ugljenika u periodu jun-jul ove godine, što je najviše od juna-jula 2003. U drugim zemljama, poput Portugalije, emisije šumskih požara su nešto niže.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.