Пуцају бракови

Све више развода у Херцеговини

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2023. 19:20

Све чешће пуцају бракови у Херцеговини и тако је већ годинама. Неслагање нарави и непреузимање брачних обавеза, поготово када дође дијете, најчешћи су разлози.

Алкохол, дрога, коцка и превара врло често кумују разлазу. Жељка се овом проблематиком бави више од двије деценије, сада је посебно брину никад бурнији разводи.

Може се посебно нагласак ставити на јако високо конфликтне брачне разводе. Степен буде јако конфликтан међу супружницима гдје се не могу договорити ни око чега и тада најчешће дјеца буду увучена у причу развода својих родитеља што је стварно крајње непожељно и непримјерено“, рекла је Жељка Варага, социјални радник у ЦЗСР Требиње 

Тада крећу манипулације једног или оба родитеља, што оставља трајне посљедице на понашању дјеце, прича нам Варага. У требињском Центру за социјални рад покушавају помирити бројне парове али кажу све је узалудно. Неки заврше на суду па онда траже и бесплатну правну помоћ.

„И даље имамо већи број странака који долазе у наше канцеларије, питања са којима се најчешће сусрећемо јесу породични и брачни односи. (Колико сам разумио највише је развода?) Нажалост јесте. (Шта су најчешћи разлози?) Њихове несугласице и неразумијевања“, каже Ања Даковић, помоћник директора у Центру за бесплатну правну помоћ Требиње. 

Разумијевање и стрпљење су младим генерацијама давно рекли збогом кажу нам они који имају искуства у браку,

"(Јесте ли Ви у браку?) Јесам. (Колико?) 47 година. (И како сте издржали, шта би сте поручили?) Мало више стрпљења и разумијевања и све ће бити уреду. Није нигдје идеално али треба да се разумије. Нико никог више не разумије, нико никога не подноси, финансије су у питању", каже једна Требињка.

"Разводе се јер су захтјеви ових сад нових цура, жена скроз другачији него што је раније било.  Направе свадбу, буду у браку мјесец два и ћао једно на једну страну друго на другу. Имам два сина и само говорим нека им је Бог у помоћ", рекао је један грађанин.

"(Шта би сте поручили млађима?) Да буду стрпљиви да буду мало стрпљиви".

Требињске приче кажу да бракови пуцају и код оних што оду радити на приморје па не одоле чарима туристичке метрополе. Шта кажу званичини подаци  требињских матичара, нисмо сазнали јер нам они за 24 сата нису успјели сабрати број развода као ни број склопљених бракова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)